DAN GRADA ČAPLJINE
02-10-2020, 12:36

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, povodom obilježavanja Dana grada Čapljine, prisustvovao svečanoj sjednici Gradskoga vijeća.

U pozdravnom govoru, premijer Herceg čestitao je Dan Grada i praznik sv. Franje Asiškog, istaknuvši svojevrsni novi procvat Čapljine, od obnove rada čapljinskoga simbola – Laste, preko stanogradnje, do niza projekata u kojima predano učestvuje i Vlada HNK.

„Ako bismo, uz aktuelni projekat obnove Doma zdravlja u Čapljini, sagledali ukupne podatke o ulaganjima koja su u mandatu ovog saziva kantonalne vlade napravljena na prostoru Čapljine, jasno bi se pokazalo da Čapljinu držimo jednim od važnijih urbanih centara našega kantona. Razvoj i prosperitet hercegovačkog juga u samom su vrhu prioriteta rada ove vlade, a dopustit ćete mi slobodu da, u ovom svečanom duhu, saradnju na relaciji Vlada HNK – Grad Čapljina ocijenim izvrsnom, čemu je svakako doprinijela i produktivna komunikacija koju dr. Vidić i ja godinama s lakoćom ostvarujemo.“ - rekao je premijer Herceg dodavši i to da obnovu čapljinskog Doma zdravlja Vlada HNK provodi u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“, pod čijim je okriljem dosad energetski ''utopljeno'' više od 30 objekata na prostoru Kantona, sa ulaganjima od gotovo 20 miliona KM.

„Ovakva ulaganja siguran su put ka poboljšanju uslova rada i boravka u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim institucijama, a stvaranje zdravog i savremenog radnog i životnog prostora jednim je od preduslova stvaranja poželjnije budućnosti za naše sugrađane, prije svega naše mlade. Time, dakle, radimo i na očuvanju demografske slike u našem kantonu odnosno, u konkretnom slučaju, u Vašem lijepom gradu koji - što je evidentno i što me čini sretnim -  bilježi čak i priljev stanovništva koje dolazi iz drugih hercegovačkih krajeva. Svi su oni, dakle, prepoznali Čapljinu kao poželjno mjesto za stvaranje kvalitetnog života za sebe i njihovu djecu.“  - zaključio je premijer Herceg.

Dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, uz čestitke građanima povodom Dana Grada,  istaknuo je značaj podrške viših nivoa vlasti lokalnim zajednicama.

„Svima od srca hvala ali moram istaknuti Vladu HNK sa kojom Čapljina ima izvanrednu saradnju. Stoga, zahvala dr. Nevenku Hercegu, premijeru HNK i svim ministrima u Vladi.“ - zaključio je gradonačelnik Vidić.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovao je i  Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.