Delegacija EU I UNICEF-a u Mostaru
15-05-2018, 14:56

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH posjetili su danas Mostar kako bi se kroz razgovor s predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara, te s drugim učesnicima uključenim u provođenje, upoznali o dosadašnjim efektima projekata "Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju na Zapadnom Balkanu i Turskoj" i ''Transformacija ustanova za brigu o djeci i sprečavanje odvajanja porodice''.

Na sastanku, koji je ovim povodom organiziran u Gradskoj vijećnici Grada Mostara,  predstavljen je napredak u zajedničkom djelovanju na zaštiti prava djeteta, kroz primjer nekoliko povezanih i međuzavisnih aktivnosti koje se provode u saradnji s vlastima i institucijama Kantona i Grada Mostara.

Istaknuto je kako je Mostar samo jedna od brojnih lokacija u BiH u kojima su EU i UNICEF udružili napore u zaštiti prava djeteta sukladno Smjernicama EU za promociju i zaštitu prava djeteta i Konvenciji o pravima djeteta.

"Evropska unija i UNICEF, zajedno s relevantnim stručnjacima, roditeljima i pružateljima skrbi udružili su resurse kako bi omogućili da djeca izrastu u zdrave i sretne ljude. Iako smo, zapravo, samo zagrebli površinu ovog složenog problema, zajedno smo pokazali što se sve može postići kada udružimo resurse i volju. Uvjeravam vas u to da ćemo nastaviti davati podršku sve dok svako dijete ne dobije zdrav i poticajan početak u životu", rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, ujedno čestitajući Međunarodni dan porodice koji se danas obilježava.

Geeta Narayan,  predstavnica UNICEF-a istaknula je dobru saradnju s institucijama  Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara.
„Želim pohvaliti uloženi napor i posvećenost naših partnera u Mostaru, što je u konačnici omogućilo izvrsne rezultate za djecu i mlade u Mostaru. Nadam se i očekujem da će ova posvećenost biti propraćena i kontinuisanim investicijama, kako kantonalne vlade, tako i Grada Mostara, uključujući izdvajanje odgovarajućih finansijskih, ljudskih i tehničkih resursa neophodnih za održavanjem postignutih rezultata. Iznimno mi je drago što se današnji sastanak održava na Međunarodni dan porodice, prepoznajući jedinstven značaj odgojnog i sigurnog porodičnog okruženja za svako dijete”, rekla je Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a.

Značajnu podršku ovim programima  pružila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite imalo je jednu od ključnih uloga u njihovom provođenju.

''Nadam se da neću biti shvaćen neskromnim kada kažem da delegacije EU i UNICEF nisu danas u Mostaru slučajno. UNICEF novcem EU finansira savremene programe socijalne politike u duhu najbolje evropske pravne i socijalne stečevine, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite je u protekle dvije godine, po mom mišljenju, od Kantona slučaja učinilo ovaj kanton primjerom jer smo najdalje od svih žkantona u F BiH odmakli u implementaciji strateških projekata socijalne politike'', rekao je dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, pozdravivši prisutne i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Nevenka Hercega, premijera.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta govorio je o konkretnim pokazateljima  implementacije projekata, istaknuvši kako su u okviru reforme sistema zaštite djece bez roditeljskog staranja, inkluzivnog obrazovanja te ranog rasta i razvoja postignute značajne promjene.

''Ministarstvo prosvjete se na poziv UNICEF-a za imenovanje škole koja će biti uključena u projekat opredijelilo za dvije škole iz Mostara:  IV OŠ Mostar i OŠ Ivana Gundulića Mostar. U periodu od 2016. godine obje škole su kontinuisano učestvovale u obimnom programu razvoja ljudskih resursa za  promociju pedagoških pristupa i učenja u inkluzivnom obrazovanju za svu djecu, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju. Ukupno 45 školskih djelatnika  unaprijedili  su znanja i vještine na području kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja, razvili mentorske kompetencije, te  kreirali različite pedagoške prakse koje su uključile 610 učenika od kojih  je 30 s poteškoćama u razvoju'', zaključio je ministar Hadžović.

Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara istaknuo je kako se Grad Mostar uključio u provođenje ovih projekata želeći i na taj način potvrditi spremnost da podrži sve aktivnosti koje se tiču podizanja svijesti javnosti o pravima djece i svoju posvećenost u osiguravanju značajnih resursa koji mogu doprinijeti boljitku za svako dijete. Zahvalio je Evropskoj uniji i UNICEFU na odabiru Grada Mostara za provođenje ovih projekata.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite prezentirala je plan transformacije Dječjeg doma Mostar, a Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad Mostar govorila je o temi: ''Savjetodavni rad s porodicama pod rizikom od odvajanja i porodicama koje imaju djecu s teškoćama u razvoju“.

Nakon sastanka, organiziran je obilazak  Dječjeg   doma u Mostaru, IV Osnovne škole - koja provodi programe potpore za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje - te predškolske ustanove "Dječji vrtići" Mostar, koja je jedna od dobrih primjera usluga podrške ranom rastu i razvitku za svako dijete.