DELEGACIJA VLADE FBiH U VLADI HNK
20-05-2021, 15:36

Delegacija Vlade Federacije BiH koju su činili premijer Fadil Novalić, potpredsjednici Jelka Milićević i Vesko Drljača, te ministri: Edita Đapo i Denis Lasić boravilo je danas u radnoj posjeti Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje su se susreli s delegacijom Vlade u sastavu: premijer dr. sc. Nevenko Herceg, te ministri Stjepan Krasić, Donko Jović, Željko Laketić i Adnan Faladžić.

Na prvom sastanku na ovom nivou koji se održava u produženim mandatima dvije vlade, razgovarano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te su istaknuti podaci Zavoda za javno zdravstvo HNK iz kojih je razvidno smanjenje broja novooboljelih, hospitaliziranih i umrlih u HNK. Naime, sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika od 10. do 16.5.  iznosi 54,94, ali prema najnovijim pokazateljima incidenca u zadnjih 7 dana iznosi 36. Stoga se očekuje da će već danas Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite imati sjednicu, te će od sutra biti na snazi nove relaksirane mjere osobito vezano za rad ugostiteljskih objekata. Istaknuto je kako su mjere koje su se donosile poput ograničenja kretanja i rada ugostiteljskih objekata, te izvođenja glazbe uživo dale najbolji učinak.

U tom kontekstu pozdravljena je i odluka Vlade FBiH, donesena na današnjoj sjednici, kojom se ukida ograničenje kretanja građana, te olakšavaju druge donesene mjere.

Također, sudionici sastanka razgovarali su o provedenim aktivnostima u cilju sprečavanja negativnih posljedica pandemije na privredu.

Premijer Herceg istaknuo je donošenje kantonalnog tzv Korona zakona, zahvaljujući kojem je Vlada HNK, uz sredstva s federalnog nivoa, podržala ukupno 1914 poslovnih subjekata, odnosno 83 % subjekata koji su se prijavili na Javni poziv i time dala podršku očuvanju radnih mjesta u privredi i očuvanju krajnje potrošnje.

„Zajedno s Razvojnom bankom FBiH realizujemo i kreditnu liniju za likvidnost privrednicima i obrtnicima po kamatnoj stopi koju u cijelosti preuzima HNK. Za krajnjeg korisnika to znači da nema obaveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grace period od 12 mjeseci. Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz Proračuna HNK“, rekao je premijer Herceg ističući namjeru za nastavkom takvog aranžmana, proširenja kreditne linije i povećanja kreditnog portfolia.

Jedna od tema razgovora bila je i turizam, odnosno potreba da se, u skladu s očitim poboljšanjem epidemiološke situacije, hitno donesu nove mjere vezane za  ublažavanje režima prelaska državne granice. Zajednički je ocijenjeno kako je potrebno preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se spasio turistički sektor i ovogodišnja sezona, osobito u ovom dijelu Hercegovine.

Sudionici sastanka osvrnuli su se i na Zakon o raspodjeli javnih prihoda FBiH, osobito u svjetlu evidentnog pada kantonalnih prihoda do kojeg je došlo zbog krize vezane za pandemiju.

„Od 2006. godine, odnosno od početka primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, naš kanton ostao je bez najmanje jednog godišnjeg budžeta. Postoji široki konsensus izvršne i političke vlasti u kantonu da se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naš stav po tom pitanju dijeli i velika većina drugih kantona“, naglasio je premijer Herceg.

U tom kontekstu želim posebice naglasiti našu posebnu obavezu finansiranja zajedničkih institucija kao što su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitet „Džemal Bijedić“, Opća bolnica u Konjicu, pozorišta, akademije, parkovi prirode, instituti, te brojne sportske i kulturne institucije.

Predstavnici Vlade HNK zahvalili su federalnoj Vladi za dostavljena sredstva iz aranžmana s MMF-om za 2020. godinu za što će se uskoro opravdati njihov namjenski utrošak, ističući da, s obzirom na pad javnih prihoda, očekuju dodatnu podršku s federalnog nivoa, odnosno sličan aranžman s MMF-om u ovoj godini.

„Prošle godine izdvojili smo 200 miliona KM kao podršku prevazilaženju ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih teškoća prouzrokovanih pandemijom. Također, s istim ciljem izdvojili smo 30 milijuna KM općinama. Aktivnosti na podršci u istom iznosu nastavljamo i ove godine. Ističem kako su sredstva za ovu namjenu najbolje iskorištena upravo u HNK. Stoga sam se i lično zahvalio premijeru Hercegu i Vladi HNK jer su svojim primjerom pokazali kako treba raditi“, kazao je premijer Novalić u izjavi nakon održanog sastanka dodavši kako je Vlada FBiH prošle godine osigurala više od 60 miliona KM direktne finansijske podrške HNK-u za saniranje posljedica pandemije.