DELEGACIJA VLADE HNK U RADNOJ POSJETI OPĆINI NEUM
13-10-2020, 15:00

Delegacija Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojoj su, uz dr. sc. Nevenka Hercega, premijera bili Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Eugen Ćubela, direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo i Damir Jerković, predsjednik Interresorne Komisije Vlade za tzv. Korona zakon, danas je boravila u radnoj posjeti općini Neum.

Posjeta je započela sastankom sa dr. Živkom Matuškom, načelnikom Općine i Vinkom Sentićem, predsjednikom Općinskog vijeća, koji su Delegaciju upoznali sa aktuelnim stanjem i izazovima s kojima se općina i njezini stanovnici suočavaju. Poseban akcenat stavljen je je na infrastrukturni razvoj.

Načelnik Matuško zahvalio je premijeru Hercegu i Vladi na razumijevanju i podršci brojnim projektima koji se zajednički implementiraju na području neumske općine.

Premijer Herceg je istakao  da je u Neumu kako bi, zajedno s općinskom vlasti, vidio što su prioriteti općine te kako ih ugraditi u prioritete Vlade.

 „Današnja posjeta potvrda je kako smo Vlada cijeloga Kantona i kako u svakoj našoj općini podržavamo značajne općinske infrastrukturne i druge projekte među kojima mogu izdvojiti sufinansiranje regionalnog odvodnog sistema Komarna-Neum-Mljetski kanal i regionalnog vodovoda Gabela-Svitava-Neum, te izgradnju nove šetnice koja upotpunjuje turističku ponudu našega morskog bisera. Na današnjem susretu s općinskim čelništvom usaglasili smo i buduće korake vezane za infrastrukturne projekte.“, rekao je premijer Herceg.

Nakon susreta s općinskim čelnicima, Delegacija je održala sastanak sa privrednicima iz općine Neum. Istaknuto je kako je ovih dana Vlada, nastavljajući aktivnosti podrške privredi pogođenoj pandemijom, raspisala Javni poziv za subvencionisanje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

''Nakon pripreme i izrade tzv. Korona zakona, proveli smo proceduru Javnoga poziva, te je oko 2000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo pravo na finansijsku podršku od čega je oko 8% izdvojeno za neumske privrednike. Takođe, Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH koji je potpiso Protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Na taj način omogućit ćemo pojedinačne kredite u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Protekle sedmice objavljen je Javni poziv, te pozivam sve zainteresovane da apliciraju za dobivanje sredstava po vrlo povoljnim uslovima.'', rekao je premijer Herceg.

Privrednici su pozdravili napore kantonalne vlade i zahvalili za do sada učinjene napore kroz provođenje tzv. Korona zakona, te pruženu podršku pogođenim granama  u cilju  ublažavanja negativnih posljedica u privredi. Snažno su podržali potpisivanje Protokola Vlade i Razvojne banke koji će omogućiti apliciranje na povoljne kreditne aranžmane. Također, istaknuli su kako očekuju da se Federacija BiH snažnije uključi u podršku privredi  s ciljem očuvanja radnih mjesta. Na kraju sastanka zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugrožene privrede i očuvanju radnih mjesta.

Nakon sastanka sa privrednicima, premijer Herceg i direktor Ćubela, uručili su Marku Tapaloviću, pomoćniku načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Neum, ključeve specijalnog vatrogasnog vozila za koji je izdvojeno 170.000 KM.

„Današnja primopredaja nastavak je aktivnosti koje Vlada i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo poduzimaju u cilju opremanja vatrogasnih brigada u HNK. Naime, ovo je drugo vatrogasno vozilo koje smo, u zadnje četiri godine, osigurali za Profesionalnu vatrogasnu postrojbu u Neumu.

Koristim priliku da pripadnicima Profesionalne vatrogasne postrojbe Neum čestitam na nizu uspješno obavljenih intervencija, uvjeren u to kako će im i ovo vozilo koje smo danas predali biti od velike koristi.“, rekao je premijer Herceg.

Delegacija je potom obišla i gradilište pogona za preradu maslina ''Uljara'' čiju je izgradnju Vlada snažno finansijski podržala. 

''HNK ima potencijale u prirodnim resursima što od svih nas traži veću odgovornost i snažniju podršku unaprjeđenju primarne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, ali i podršku njihovoj snažnijoj povezanosti s turizmom u kojemu će se nuditi domaći proizvodi.'', zaključio je premijer Herceg na kraju posjete općini Neum.