HERCEG ČESTITAO SVJETSKI DAN RADIJA
13-02-2020, 11:51

Povodom obilježavanja Svjetskog dana radija, dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, sa saradnicima, posjetio Hrvatski radio „Herceg-Bosna“ i Radio stanicu „Mostarska panorama“.

„Radio kao medij prkosio je tehnološkom napretku te bio, postojao i ostao medij koji privlači pozornost masovne publike. Zadatak radio stanica nije samo informisati javnost, njihovo djelovanje je od većeg značenja, one educiraju i povezuju slušatelje, potiču na dijalog ciljnu grupu i okolinu.

Veliku ulogu u radijskom novinarstvu čine  djelatnici ovoga medija, stoga povodom njihova dana upućujem iskrene čestitke svim radijskim stanicama, novinarima i urednicima, kao i vjernim slušateljima zbog kojih Radio kao glavno sredstvo informisanja i opstaje.“, rekao je premijer Herceg.

Djelatnici radija „Herceg-Bosna“ i „Mostarska panorama'' zahvalili su premijeru Hercegu na posjeti ističući i ovom prilikom zahvalnost kako njemu lično tako i Vladi HNK za podršku i razumijevanje u njihovu radu.

Inače, datum 13. februara odabran je u znak sjećanja na 1946. godinu kada je osnovan radio Ujedinjenih nacija. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Premijer Herceg dao je intervju za Radio postaju „Mostarska panorama“ koji možete ovdje poslušati u cijelosti: