HERCEG OBEĆAO PODRŠKU LUTKARSKOM KAZALIŠTU MOSTAR ZA OBILJEŽAVANJE 70. GODIŠNJICE POSTOJANJA
05-05-2022, 12:16

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg razgovarao je danas s  v.d. direktora  Lutkarskog kazališta Mostar Tiborom Orečom koji se i ovom prilikom zahvalio prvom čovjeku kantonalne izvršne vlasti na pruženoj finansijskoj podršci koju su uglavnom usmjerili u unapređenje uslova rada, prije svega u uređenje garderobnog prostora, potom arhiva za kostime i druge rekvizite, arhiva za stare plakate te ugradnju tzv. kazališnih dimera za kontrolu rasvjete na pozornici.

''Vi ste uvijek imali iznimno razumijevanje za našu kulturnu ustanovu i dosad ste na bezbroj načina dokazali kako ste veliki prijatelj Lutkarskog kazališta Mostar'', rekao je Oreč.

''Ponosan sam na naš rad kada je u pitanju kultura uopće. Vlada HNK kontinuirano izdvaja budžetska sredstva za potrebe i pojedinaca i kulturnih institucija, tako i za djelovanje Lutkarskog kazališta Mostar. Osobito me raduje što su vaši rezultati tako uočljivi, jer opravdavaju našu podršku. I kada govorimo o infrastrukturi odnosno obnovi i unapređenju pozornice i pomoćnih prostorija, i kada govorimo o iznimnoj kvaliteti rada s našim mališanima, što i jest svrha vašega postojanja. Upravo u tome je i sva težina odnosno važnost Lutkarskog kazališta Mostar, potpuno okrenutog i posvećenog kulturnom rastu i oplemenjivanju naše djece'', poručio je Herceg.

Direktor Lutkarskog kazališta upoznao je danas premijera s činjenicom da ove godine obilježavaju respektabilnu 70. godinu neprekinutoga umjetničkog djelovanja.

''Lutkarsko kazalište Mostar baštini umjetničku trajnost dugu 70 godina, naša prva predstava 'Snježana i sedam patuljaka' premijerno je izvedena davne 1952. godine. Ono što planiramo u okviru ove velike godišnjice jest revija lutkarskoga kazališta čija je realizacija planirana kroz cijeli mjesec novembar i u okviru koje dogovaramo gostovanja više kazališnih kuća iz svih susjednih zemalja, potom izrada plakata i statue na temu 70. godišnjice, kao i izložba i promocija Monografije. U saradnji s Hrvatskom poštom Mostar, štampali smo i jubilarnu poštansku marku sa motivom predstave 'Tvrdoglavko', istaknuo je direktor jedinog lutkarskog kazališta u BiH čiji repertoar čine predstave za mališane na hrvatskom jeziku, što ga čini jednom od vitalnih institucija za hrvatski narod u BiH.

''Lutkarsko kazalište Mostar izvanredna je ustanova. Svojim bogatim radom prepoznatljivi ste u  svijetu lutkarstva što potvrđuju brojna priznanja s mnogih lutkarskih festivala. Time ste postali jednim od značajnijih promotora Grada Mostara i našeg kantona. Koliko je publika zadovoljna vašim radom govori i sama činjenica da za neke od vaših predstava postoji lista čekanja, a iznimno me raduje što ustrajavate u gostujućim nastupima po prostorima Posavine, Središnje Bosne i i ostatka zemlje, s ukupno više od 300 predstava koje uprizorite kroz godinu.

Proslava 70. godišnjice neprekinutog rada prilika je prisjetiti se i svih onih koji su u tih sedam decenija u Kazalište ugradili svoje umijeće i darovitost kako bi pomogli one najmlađe podučiti da postoje granice između dobra i zla te oblikovali novu kazališnu publiku. Premda HNK nije osnivač Lutkarskoga kazališta Mostar, Vlada će nastaviti podržavati vaš vrijedan rad, kao i program obilježavanja velikog jubileja'', poručio je Herceg, naglasivši kako će uvijek pomoći ulaganje u djecu i mlade.