HERCEGOVAČKI PRIVREDNICI PODRŽALI ''KORONA ZAKON'' HNK
20-05-2020, 11:23

Nakon što je Vlada HNK-a usvojila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK-a i uputila ga u hitnu skupštinsku proceduru,  dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade održao je danas radni sastanak s predstavnicima Privredne i Obrtničke komore HNK-a, Udruženja Hrvata Prsten, Asocijacije preduzetnika Hercegovine, Udruženja preduzetnika Hercegovine, Turističkoga klastera Hercegovina, Drvnoga klastera Hercegovina, Klastera metala i plastike te Turističkih agencija Fortuna Tours i G-tour. Sastanku su prisustvovali i kantonalni ministri Željko Laketić, Donko Jović, Stjepan Krasić i predstavnik ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Nazif Nezirić.

U svom uvodnom obraćanju, premijer se osvrnuo na aktivnosti koje Vlada preduzima, kako bi nakon uspješnog zaustavljanja širenja koronavirusa pomogla privredi i očuvanju radnih mjesta, posebno ističući ''korona zakon'' kojeg je Vlada već utvrdila i uputila u hitnu skupštinsku proceduru.

''Kroz Prijedlog zakona koji smo utvrdili, usaglasili smo niz konkretnih i kvalitetnih rješenja. Predvidjeli smo da iznosom od 425,00 KM mjesečno subvencionišemo više od deset hiljada plata, te  održimo poticajnu politiku u strateškim privrednim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, preduzetništvu, cestogradnji i dr.) čime otvaramo prostor za ukupni oporavak i sprječavamo dalji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNK-a. Posebna vrijednost ovog zakona je u činjenici da se kroz njega, krajnje solidarno, odnosimo prema našim jedinicama lokalne samouprave.'' – rekao je premijer Herceg.

Dodao je i to kako je Zakonom otvoren prostor i za druge subvencije u privredi, uz jasno utvrđene uslove. Takođe je istaknuo kako je Zakonom predviđeno otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili s nekom od poslovnih banaka putem kojih bi Vlada subvencionisala kamate privrednicima.  Premijer Herceg upoznao je učesnike sastanka s činjenicom da je Vlada usvojila Izmjene i dopune Budžeta za 2020. godinu i uputila u hitnu skupštinsku proceduru, naglasivši kako je i kroz taj dokument osiguran dio sredstava za podršku privredi.

Okupljeni preduzetnici, čije članstvo djeluje na prostoru HNK-a, pozdravili su napore kantonalne vlade da  podrži pogođene privredne grane i ublaži negativne posljedice u privredi. Tokom rasprave, ukazali su na potrebu da se kroz skupštinsku proceduru razmotri mogućnost da pravo na subvencionisanje ostvare i oni poslovni subjekti kojima je restriktivnim mjerama djelomično onemogućen rad u vremenu pandemije. Pozvali su i druge nivoe vlasti da pruže snažniju podršku privredi.

Na kraju, zajednički su zatražili od viših nivoa vlasti da odmah donesu odluke o otvaranju državne granice, oštro osudivši novu mjeru kažnjavanja državljana BiH koji ulaze u državu, a ne posjeduju bh. putovnicu. Eksplicitno su zatražili i ukidanje obavezne samoizolacije pri ulasku u BiH, potom otvaranje tržnih centara, svadbenih salona, unutrašnjih prostora ugostiteljskih objekata i ukidanje mjere zabrane okupljanja više osoba na jednom mjestu.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugrožene privrede i očuvanju radnih mjesta.