KREĆU KONKURSI ZA PRIJEM 223 ZAPOSLENIKA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA HNK
28-12-2021, 9:09

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg potpisao je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, saglasnost za prijem 223 zaposlenika na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima i općinama HNK-a. Uslijedit će, u skladu sa zakonskom procedurom, raspisivanje konkursa po školama, a predviđeno je primanje u stalni radni odnos 122 zaposlenika u osnovnim i 101 zaposlenika u srednjim školama.

''Kako smo i obećali, Vlada je završila svoj dio posla i ovih dana očekujemo da direktori škola, u dogovoru sa resornim ministarstvom, raspišu konkurse kako bi i ova priča bila dovedena do kraja. Stanje koje je ova vlada zatekla nije bilo pravično regulirano te i na ovaj način nastavljamo ispravljati naslijeđenu nepravdu odnosno anomalije iz ranijih perioda i rješavati pitanje zaposlenja na neodređeno vrijeme za ljude koji po pet i više, neki čak i više od deset godina, rade s ugovorima na određeno, prije svega zbog manjka sati u nastavnim normama. Svi mi znamo što znači takav jedan iskorak za svakog zaposlenika, ugovor na neodređeno vrijeme podiže nivo životne sigurnosti i standarda uopće i ponosan sam što potpisom na ovu saglasnost mogu čestitati Novu godinu za 223 naše porodice'', poručio je premijer Herceg.

Inače, resorno ministarstvo i Vlada HNK-a tokom cijelog procesa vodila se kriterijima i prioritetima koje su postavili direktori osnovnih i srednjih škola iz cijelog Kantona. Kada konkursna procedura bude završena, dosegnut će se broj od više od 530 prosvjetnih radnika kojima je radno-pravni status regulirala Vlada HNK-a u aktuelnom sazivu.

''Dopustite mi da na to budem jako ponosan. Štoviše, ne planiramo stati na ovom, nego ćemo, putem resornoga ministarstva, i tokom 2022. godine napraviti još stotinjak ovakvih rješenja, čime ćemo ovaj složeni i zahtjevni proces konačno dovesti do kraja'', zaključio je prvi čovjek kantonalne izvršne vlasti.