MEĐUNARODNA STRUČNA KONFERENCIJA „ODRŽIVI RAZVOJ RURALNIH PODRUČJA“
10-06-2019, 15:25

U okviru Evropske sedmice održivog razvoja u HNK, danas je u Etno selu „Herceg“ u Međugorju održana Međunarodna stručna konferencija o temi: „Održivi razvoj ruralnih područja“.

Konferenciju koju su organizovali Općina Čitluk, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odjel za prirodne nauke i Udruženje Prsten uvodnim je obraćanjem otvorio dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, pod čijim je sponzorstvom Konferencija i održana.

Premijer Herceg je u obraćanju rekao kako je održivi razvoj pretpostavka svih prioritetnih mjera multisektorske integrisane Strategije razvoja Hercegovačko-neretvanskog kantona, te dodao:

„U okviru strateškog cilja usmjerenog na podizanje konkurentnosti poljoprivrede, preduzetništva i turizma jedna od prioritetnih mjera, uz razvoj malog i srednjeg preduzetništva i obrtništva, podizanje konkurentnosti poljoprivrede, osiguranje ravnomjernog, održivog i planskog razvoja turizma, je i osiguranje održivog ruralnog razvoja. Cilj nam je osobito poboljšanje ukupnih uslova življenja u ruralnim područjima, povećanje produktivnosti u poljoprivredi, uvođenje novih tehničkih i tehnoloških dostignuća, poticanje prerade poljoprivrednih proizvoda na OPG‐ovima, te diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim sredinama. Naravno, za ostvarenje zacrtanih ciljeva potrebna su i značajna sredstva. Stoga smo, nakon stabilizacije i konsolidacije finansijskog stanja Kantona, krenuli s novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, za što smo samo ove godine izdvojili 1.200.000 KM. Takođe, s radošću smo prihvatili poziv biti sponzori ove, ali i brojnih drugih konferencija i okruglih stolova, čiji je cilj naučna analiza i donošenje preporuka za brži i efikasniji ruralni, ali i razvoj uopće.

Aktivnosti koje preduzimamo na poseban su način usmjerene na zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima jer smo, vjerujem, itekako svjesni činjenice da su naša seoska područja sve pustija i praznija.

Kako zadržati mlade i sposobne da ostanu na selu i nastave stogodišnju tradiciju naših predaka u proizvodnji zdrave hrane, ali i razviju nove preduzetničke ideje poput seoskih domaćinstava koja nude jedinstvene turističke usluge? Kako očuvati stara znanja i prakse koji sve više odlaze u nepovrat? Kako osigurati održivi razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih naraštaja u zadovoljavanju njihovih potreba?

Držim kako je to moguće ako naše potencijale usmjerimo ka stvaranju preduslova za ravnomjerni razvoj svih krajeva našega kantona. Nisu samo Mostar i naša općinska središta - Kanton. To su i mala, često udaljena sela i zaseoci, koji u nekim slučajevima još uvijek nemaju riješenu niti osnovnu komunalnu i društvenu infrastrukturu primjereno vremenu u kojemu živimo. Ti se prostori razlikuju po krajoliku, biljnom i životinjskom svijetu, tradiciji, navikama i privrednoj razvijenosti i zato njihov razvoj trebamo temeljiti na vlastitim resursima i sposobnostima.

Ruralni prostori, kako to svjedoče brojni primjeri u zemljama Evropske unije, kojoj i mi težimo, imaju budućnost. Uz intenzivna ulaganja u održiv privredni razvoj, povećanje životnog standarda i očuvanje prirodne i kulturne baštine, oni prerastaju u područja ugodnog života uz laku i dostupnu povezanost s drugim područjima.

 Na tom tragu, pozivam sve nas koji obnašamo dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima, naučnu i sveučilišnu zajednicu, nevladine organizacije i građane da udružimo snage i provedemo aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše selo, a time i budućnost našega naroda i kraja.

Siguran kako ćemo danas dobiti odgovore na brojna pitanja održivog razvoja ruralnih područja, svim učesnicima, panelistima i gostima želim uspješan rad i svako dobro, te Konferenciju proglašavam otvorenom.“

Inače, konferenciji je prisustvovao i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.