NAJAVLJENA OBAVEZNA PROLJETNA DERATIZACIJA NA PROSTORU HNK-A
16-05-2024, 11:31

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su da će provoditi obaveznu preventivnu deratizaciju na prostoru HNK-a koja počinje u utorak, 21. maja 2024. godine. Cilj je da se smanji broj glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na prostoru kantona.

Akcija će se provoditi postavljanjem otrova na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, na obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstog otpada, groblja, ruševne objekte, u obrazovne i zdravstvene institucije, vjerske i druge javne objekte. Iz ZJZ-a ističu da će koristiti savremena efikasna sredstva za uništavanje glodara, a obzirom na činjenicu da je riječ o otrovu, ujedno apeliraju na stanovništvo da mamce ne diraju i ne pomjeraju sa postavljenih lokacija, te da posebno pažljivo kontroliraju svoje kućne ljubimce, sukladno zakonskim propisima.

Provođenje proljetne faze obavezne preventivne deratizacije na području HNK-a planirano je sukladno sljedećem rasporedu: Mostar od 21. maja do 1. juna, Konjic od 21. do 28. maja, Jablanica od 29. do 31. maja, Čitluk i Prozor-Rama od 3. do 4. juna, Ravno 4. juna, Stolac 5. juna, Neum 6. juna i Čapljina od 6. do 8. juna. Iz ZJZ-a HNK-a napominju da su moguća odstupanja od navedenih termina ako to nalože vremenske neprilike ili druge nepredviđene okolnosti.