NAJBOLJI BUDŽET HNK DOSAD, I PO VISINI I PO STRUKTURI
23-12-2021, 16:55

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na 11. vanrednoj sjednici usvojila Budžet HNK u iznosu od 264.948.520 KM i Zakon o izvršenju Budžeta HNK za 2022. godinu.

„Ovogodišnji Budžet donosimo u svjetlu pandemije, te globalne zdravstvene i privredne krize. Unatoč tome, uspjeli smo očuvati stabilnost javnih finansija, zadržati postojeće nivoe prava, ali i razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške. Uvećali smo sredstva za privredu, poljoprivredu i turizam, te ćemo uskoro potpisati Sporazum s Gradom Mostarom putem kojega izdvajamo skoro 8 miliona KM za Aerodrom Mostar. Također, ostajući ustrajni u našem cilju da budemo Vlada cijelog Kantona, podržavamo strateške projekte jedinica lokalne samouprave, te brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi i drugim područjima važnim za cjelokupni razvoj. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obaveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Budžeta,“ rekao je premijer Herceg.

Također, data je saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2021. godinu, Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu, te Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2022. godinu.

Uz to, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.