NASTUPNA POSJETA BRITANSKOGA AMBASADORA KOD HERCEGA I ŠPAGE
03-08-2022, 15:30

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago primili su danas, u zgradi Vlade, u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH NJ.E. Juliana Reillyja. Čestitavši ambasadoru na imenovanju i ocijenivši saradnju britanske ambasade u BiH i HNK izrazito dobrom, Herceg i Špago izrazili su punu opredijeljenost za njezinim jačanjem i unapređenjem.

Sugovornici su se dotaknuli nekoliko tema, prije svega aktuelnih dešavanja u zemlji, s akcentom na HNK i perspektive daljeg procesa njegovog privrednog razvoja. Složili su se kako evropska i NATO perspektiva stabilne i ravnopravne BiH nema alternativu.

''Način na koji djelujemo ovdje, u HNK, uz maksimalno međusobno poštivanje i spremnost na kompromise i dogovor, može i treba biti primjer cijeloj BiH. Bez političke ravnopravnosti konstitutivnih naroda i političke stabilnosti nema ni stabilizacije društvenih procesa ni privrednog razvoja, time ni budućnosti koja bi ovdje zadržala mladost koja kontinuirano odlazi'', rekao je, između ostaloga, premijer Herceg.

U razgovoru o aktivnostima koje Vlada i Skupština HNK poduzimaju u različitim područjima djelovanja, na sastanku su osobito pohvaljene jučer usvojene Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022. godinu, sa svim iskoracima koji su napravljeni na opću korist svim stanovnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zahvalivši na srdačnom prijemu, kao i na otvorenim i iscrpnim informacijama o stanju u HNK i BiH, ambasador Reilly potvrdio je spremnost za spremnost za unaprjeđenjem međusobne saradnje vezano za potencijale BIH i mogućnosti investiranja u HNK.