NEUPITNA PODRŠKA ZAVRŠETKU ZAPOČETIH PROJEKATA BOLNIČKIH USTANOVA U HNK
09-09-2022, 11:16

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. sc. Goran Opsenica i ministar finansija Adnan Faladžić održali su danas u zgradi Vlade HNK sastanak s direktorima tri bolničke ustanove iz HNK: direktorom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Antom Kvesićem, direktorom Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića dr. Zlatkom Guzinom i direktorom Opće bolnice Konjic dr. Dženanom Leparom.

Direktori zdravstvenih ustanova informisali su članove Vlade o toku realizacije projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskoga fonda za razvitak, ali i o  poteškoćama s kojima se susreću zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnoga porasta cijena.

Premijer Herceg i ministri Opsenica i Faladžić i u ovoj su prilici potvrdili kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije SKB-a Mostar, potom izgradnja, obnova i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića te dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic projekti od iznimnoga značaja za sve građane kantona te iskazali neupitnu podršku i spremnost da se zajedničkim naporima premoste sve poteškoće kako bi svi uspješno bili dovedeni do kraja.

''Poznato je kako je Vlada HNK u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijona KM za izgradnju i obnovu sve tri bolnica u našem kantonu. Također, u junu smo javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnoga kreditnog zaduženja u iznosu od 12 milijona KM kako ne bih došlo do zastoja u izgradnji novih i opremanju postojećih kapaciteta u ove tri zdravstvene ustanove. Budući da su ključne procedure za realizovanje ovoga kredita u mjerodavnosti viših nivoa vlasti, zaključili smo kako je potrebno učiniti dodatni napor i zatražiti  povratnu informaciju hoćemo li te kada i u kojemu roku dobiti ova sredstva ili ćemo za završetak započetih objekata biti primorani iznalaziti alternativna rješenja'', istaknuo je nakon sastanka premijer Herceg. 

Direktori Kvesić, Guzin i Lepara zahvalili su predstavnicima Vlade na razumijevanju i snažnoj podršci koju pružaju kako ovim konkretnim vitalnim projektima tako i unaprjeđenju i razvoju zdravstva u HNK uopće, istaknuvši da vjeruju kako će, uprkos svim poteškoćama i poremećajima na tržištu, uspješno završiti sve što je planirano, a od životne je važnosti za cjelokupno stanovništvo ne samo HNK nego svih prostora koji gravitiraju ovim zdravstvenim ustanovama.