ODRŽANA KONFERENCIJA RAZVOJ DESTINACIJSKOG TURIZMA
11-04-2019, 14:31

Pod sponzorstvom dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade HNK, a u organizaciji Apriori BH - Agencije za profesionalno usavršavanje i Turističkog klastera Hercegovina danas je, u okviru Međunarodnog sajma privrede Mostar, održana konferencija na temu: „Razvoj destinacijskog turizma“.

U ime premijera Hercega, Veselko Čerkez, šef Kabineta premijera Vlade pozdravio je prisutne istaknuvši kako Integrisana strategija razvoja Hercegovačko-neretvanskog kantona jasno definiše turizam kao stratešku granu privrede i jedan od generatora razvoja HNK, te kako je podrška Vlade HNK u organizaciji Konferencije bila neupitna.

„Moram naznačiti činjenicu kako se turizam ne događa sam od sebe, nego je rezultat sistemskog rada svih dionika koji njime upravljaju i djeluju lokalno, ali promišljaju globalno koristeći destinacijski menadžment“, rekao je šef Kabineta Čerkez, dodavši i to kako je Vlada HNŽK prepoznala turizam kao granu privrede neslućenih razmjera.

Šef Kabineta Čerkez istaknuo je kako je misija Vlade HNK osnažiti proces kojim će Kanton biti pretvoren u privlačniju i privredno konkurentniju regiju, uravnotežena i održivog razvoja, privlačne prirodne i kulturne baštine te visoke kvalitete života.

„Naš cilj je učestvovati u dugoročnom razvoju turističkog sektora u HNK.“, zaključio je šef Kabineta Čerkez dodavši uvjerenje u to kako će ova Konferencija ispuniti očekivanja prisutnih i kako ćemo, zajedničkim snagama, učeći jedni od  drugih, pronaći najbolja rješenja za aktiviranje i održivi razvoj turističkih potencijala Kantona.

U pozdravnom obraćanju prisutnima, Josipa Terzić-Rezić, organizator Konferencije i vlasnica Agencije Apriori BH istaknula je kako je današnja Konferencija okupila stručnjake iz svijeta turizma, predstavnike privatnog i javnog sektora, kao i predstavnike vlasti. 

Gospođa Terzić-Rezić zahvalila je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i premijeru Hercegu što su prepoznali važnost i podržali održavanje ove Konferencije.

Šef Kabineta Čerkez je, u ime premijera Hercega, primio Zahvalu za saradnju u organizaciji i učestvovanje na Konferenciji „Razvoj destinacijskog turizma“.

Inače, Konferencija okuplja predstavnike iz Republike Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i BiH, a sve u cilju umrežavanja stručnjaka i praktičara, realizacijom zajedničke saradnje i razmjenjivanjem iskustva o uspješnim primjerima iz oblasti razvoja destinacijskog turizma.