OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KULTURNA SCENA MOSTARA“ AUTORA STOJANA LASIĆA
11-10-2019, 8:15

U organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F BiH, sinoć je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače otvorena Izložba fotografija „Kulturna scena Mostara“, autora Stojana Stole Lasića.

Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika Vlade HNK, pozdravljajući prisutne u ime predsjednika Vlade, istaknuo je kako autor fotografija večerašnje izložbe posjeduje dar za prepoznavanjem ljepote trenutka koji zapisom pretvara u vječnost, te kako sva njegova djela ostavljaju trag vrijedan za historiju grada Mostara.

„Kroz osamdeset fotografija, koje je Naš Stole večeras izložio, prikazana su kulturna dešavanja na mostarskim pozornicama. Zabilježio je one tako posebne trenutke umjetnika, uzdahe, scenske pokrete, sve ono što se dogodi, a „golom oku“ promakne“, rekao je šef Kabineta Čerkez dodavši i to da je podrška Vlade za stvaralačka djela ovoga umjetnika bila neupitna, te kako će, u skladu sa mogućnostima, i ubuduće podržavati svaki rad na promociji našega grada i Kantona.

„Djelić onoga što smo mogli dati nije mjerljiv s onim što je gospodin Lasić stvorio za naš grad i Kanton, za našu kulturu i historiju!“ zaključio je Čerkez, proglasivši otvorenom prvu samostalnu izložbu fotografija autora Stojana Lasića „Kulturna scena Mostara“.

Inače, Stojan Lasić je dugogodišnji član Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F BIH, a svoje djelovanje temelji na fotozapisima u proteklih 50 godina, dok u arhivi posjeduje oko 1,800.000 fotografija iz raznih područja društvenoga života, kao i zapise prirodnih i historijskih znamenitosti. U njegovim djelima dominira novinarska fotografija kroz sve žanrove i stilove, a svaka pojedinačno „priča“ o jednom trenutku.