OTVORENA MAGISTRALNA CESTA NEUM-STOLAC
30-06-2022, 14:16

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona  dr. sc. Nevenko Herceg danas je prisustvovao svečanom otvaranju i puštanju u saobraćaj novoizgrađene magistralne ceste M17.3 na relaciji Stolac – Neum. Izgradnja tog magistralnog pravca, dužine 36 kilometara, finansirana je sredstvima iz Programa izgradnje i osavremenjivanja magistralnih saobraćajnica u FBiH,  kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, u vrijednosti od 173 miliona KM.

Premijer Herceg ovom je prilikom istaknuo kako je bolja saobraćajna i uopće infrastrukturna povezanost Neuma, kao našeg jedinog izlaza na Jadransko more, sa ostatkom države opći interes kojem moraju pridonijeti svi nivoi vlasti u državi.

„Stalna i višestruko osvjedočena spremnost Vlade HNK na saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH, u smislu pokretanja brojnih vitalnih infrastrukturnih, socijalno-razvojnih, privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih projekata, u cilju poboljšanja životnog standarda stanovnika svih naših općina i gradova, potvrđena je na čitavom nizu konkretnih aktivnosti. Jedna od njih je i odluka kojom smo izgradnju magistralne ceste Stolac – Neum proglasili projektom od javnog interesa za naš kanton. Ponosan sam što danas svjedočim ovom zaista važnom događaju koji će donijeti ogroman i mjerljiv iskorak u razvojnom smislu, koji jača našu saobraćajnu infrastrukturnu mrežu, povezuje našu obalu sa unutrašnjošću, oživljava stolačko i neumsko zaleđe i olakšava svakodnevni život kako za stanovnike ovih prostora tako i za sve naše sugrađane kojima ova dionica postaje važna tranzitna tačka. Sretan sam zbog očitog napretka u investicijskim projektima u cestogradnji u Hercegovini, a nakon ove magistrale, radujem se trenutku kada ćemo proslaviti i spajanje mostarske južne obilaznice, potom otvaranje brze ceste od Mostara preko Širokoga Brijega do granice sa Republikom Hrvatskom na zapadu, kao i onu krunu saobraćajnog razvoja, a to je spoj našeg kantonalnog administrativnog centra sa novoizgrađenom dionicom autoceste na koridoru Vc.“, poručio je premijer Herceg.