PANEL O PREDUZETNIČKOJ INFRASTRUKTURI U FUNKCIJI LOKALNOG RAZVOJA
19-04-2024, 14:56

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač učestvovala je danas na panel raspravi na temu ''Preduzetnička infrastruktura u funkciji lokalnog razvoja – Prilike i izazovi'' koju je, u okviru mostarskog Sajma privrede, organizovao LINK. Buhač je u prigodnom obraćanju podsjetila da se preduzetnička infrastruktura definiše kao instrument koji obuhvata sredstva, institucije i propise na kojima su zasnovani postojanost i razvoj društvene zajednice i države.

- Preduzetničke potporne institucije, kao što je i LINK, postoje kako bi privrednim subjektima pomogle okupljanje, zastupanje i zagovaranje njihovih interesa, osiguranje informativne, poslovno-savjetodavne i finansijske podrške, sve u cilju rasta i razvoja ukupne privrede. Partnerskim djelovanjem pružaju podršku i nama u institucijama vlasti i drugim učesnicima u kompleksnom procesu strateškog planiranja, pripreme i provođenja raznih projekata na sistemskom poboljšanju poslovnog okruženja u Mostaru, HNK-u i u cjelokupnoj BiH – poručila je premijerka, dodavši i to da će panelisti, dijeljenjem svojih znanja i iskustava, otvoriti vrata novim promišljanjima i potaknuti ideje za što kvalitetnije iskorake.

- Vlada HNK-a potpuno je opredijeljena pružanju jake podrške razvoju preduzetništva i, kolege ministri po svim resorima i ja, nastojimo učiniti sve što je u našoj nadležnosti i mogućnostima da bismo pomogli potaknuti nove razvojne procese i unaprijediti preduzetništvo na dobrobit naše društvene zajednice i svih pojedinaca koji je čine. Zato i sa ovog mjesta pozivam sve koji obnašaju dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na svim nivoima, takođe i privrednu, preduzetničku, ali i naučnu, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i građane, da zajedno stvaramo još bolju klimu za rad, život i ostanak na ovim prostorima – zaključila je Buhač.

Inače, osnovni cilj panela je analiza trenutne preduzetničke infrastrukture u procesu sistemskih promjena u BiH i zakonske usklađenosti sa regulativom i praksom Evropske unije. Predstavljeni su ključni izazovi procesa usklađivanja s EU praksama i važnost uspostavljanja efikasnog javno-privatnog dijaloga te uloga preduzetničke infrastrukture u funkciji razvoja turizma sa aspekta strateškog pristupa upravljanju i prilika za regionalnu saradnju.