PODRŠKA VLADE HNK ORGANIZACIJI KONFERENCIJE DRVNOG KLASTERA
06-02-2020, 13:31

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održao radni sastanak s Osmanom Macićem i Zdravkom Vojvodićem, čelnicima Drvnog klastera Hercegovine. Razgovarali su o aktivnostima  Udruženja, s akcentom na organizaciju Internacionalne naučno-stručne konferencije o drvnoj industriji koja će, uz podršku Vlade HNK, biti održana sredinom mjeseca maja u Neumu.

„Drvni klaster Hercegovina, zajedno s Vladom HNK, u pet godina postojanja pokušava podići svijest lokalne zajednice i regije o održivom gospodarenju šumama i kružnoj privredi u drvnoj industriji, te ih informisati o ekološki prihvatljivim rješenjima kroz obnovljive izvore energije i biomase. S tom namjenom, u Neumu planiramo održati dvodnevnu konferenciju na kojoj bi bile obrađene teme šumarstvo krša, digitalizacija proizvodnje drvnoga sektora i školovanje.“ - rekao je Zdravko Vojvodić, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina.

Čelnici Klastera su, takođe, premijera Hercega upoznali i o tome kako je Klaster pokrenuo inicijativu osnivanja Centra izvrsnosti za drvo u Mostaru koji bi značajno pomogao  rješavanje svakodnevnih izazova s kojima se susreću članice Klastera, ali i ostale firme kojima je djelatnost vezana uz drvnu industriju i šumarstvo.

„Sektor šumarstva i drvne industrije vidimo kao vrlo važan segment privrednog razvoja. To je sektor koji u Bosni i Hercegovini ima najveći promet i osigurava veliki broj radnih mjesta, s napomenom da ovaj klaster okuplja članice iz čak pet kantona u F BiH i ostvaruje izvrsnu saradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, što je prepoznato i na nivou Evropske unije.“ - rekao je premijer Herceg.

Premijer Herceg dodao je i to kako je i kroz kantonalni budžet prepoznat rad Klastera te kako će nastaviti i dalje podržavati njegovo djelovanje.

„Svjedoci smo kako naš obrazovni sistem uopće nije usklađen sa potrebama tržišta rada. Naime, nama nedostaje kadrova osposobljenih za specifična zanimanja i za stvarnu potrebu tržišta rada.“ - istakao je premijer Herceg, pozdravivši inicijativu Klastera da dio pripravnika koje financira Vlada HNK svoj pripravnički staž odradi i u privatnom sektoru.

Inače, u rad dvodnevne Konferencije bit će uključena tri kantonalna resora: poljoprivreda, privreda i obrazovanje, zatim predstavnici naših visokoškolskih ustanova kao i privrednih čimbenika iz realnog sektora koji rade u drvnoj industriji, a čija će iskustva, mišljenja i stavovi u svezi sa drvnom industrijom zasigurno biti od velike koristi.