POTPISANI MEMORANDUM I SPORAZUM U OKVIRU PROJEKTA COASTING PLUS
13-05-2022, 13:28

Na lokalnoj završnoj konferenciji MED projekta Prijenos integralnoga upravljanja obalnim područjem za održivi turizam - COASTING PLUS danas su u Neumu dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i  Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije potpisali Memorandum o razumijevanju „Obalno integrirano upravljanje za održivi turizam“.

Također, premijer Herceg potpisao je Sporazum o saradnji sa dionicima koji su učestvovali u realizaciji projekta: Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Nikolom Zovkom, direktorom Parka prirode Hutovo blato, Damirom Mrđenom, direktorom Agencije za vodno područje Jadranskoga mora, prof. dr. Marinom Ćorlukom, dekanom Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Draganom Jurkovićem, načelnikom Neuma i dr. Smiljanom Vidićem, gradonačelnikom Čapljine.

U pozdravnom govoru prisutnima, premijer Herceg istaknuo je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta COASTING PLUS, te zahvalio svima koji su pridonijeli provođenju zacrtanih aktivnosti, osobito predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije i razvojne agencije DUNEA.

„Mogao bih dugo govoriti o svim onim projektima na kojima je osvjedočena uspješna, istinski živa, prijateljska i profesionalna saradnja naše dvije županije koja nadilazi i naše administrativne granice. Uzet ću sebi za pravo reći kako je puno lakše biti produktivan i efikasan kada sarađuješ sa prijateljima, sa dobronamjernim ljudima. Kao kolega, i ovom ću prilikom pozdraviti istaknuto liderstvo župana Nikole, kako u uspješnomu razvojnom putu Dubrovačko-neretvanske županije, tako i njegovih iskoraka kada je riječ o prekograničnoj saradnji, osobito u djelovanju Jadransko-jonske euroregije kojoj zajednički pripadamo“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako je prijateljstvo i saradnja dviju županija potvrđeno današnjim potpisivanjem Memoranduma.

Istaknuo je da je uloga COASTING PLUS-a značajna kako u razvoju saradnje sa projektnim partnerima iz zemalja Evropske unije, tako i u učvršćivanju interne saradnje unutar kantona između parkova prirode, naučne zajednice, lokalne i kantonalne vlasti te institucija na drugim nivoima. U tom kontekstu, zahvalio je dionicima iz HNK koji su dali značajan doprinos uspješnom provođenju projekta.

 „Za Vladu HNK, pozitivni efekti uključenosti u projekat COASTING PLUS daleko su veći od onih formalno sadržanih u samom projektu. Naime, održivi razvoj turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najvažnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integrisanoj Strategiji razvoja HNK za period 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnog razvoja za isti period, koje su, uz ostale strateške dokumente koje imamo, dobra podloga za snažnije učestvovanje u programima i projektima EU-a. Ne želimo stati na tome, odnosno cilj nam je još snažnije poticati sve organe kantonalne uprave da se još intenzivnije  uključuju u evropske projekte, promovišući ujedno naše privredne, kulturne, prirodne i druge resurse“ zaključio je premijer Herceg.

Učesnicima konferencije obratili su se, također, župan Dobroslavić, načelnik Jurković i Melanija Milić, direktorica Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA), a o projektnim aktivnostima govorile su dr. sc. Svjetlana Stanić Koštroman sa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Antonija Odak iz Agencije DUNEA.

Inače, u projektu COASTING PLUS, uz HNK, učestvuju partneri iz Španjolske, Hrvatske, Grčke i Italije, a usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unapređenja razvoja održivog i odgovornog obalnog turizma i zaštite okoliša na mediteranskom području. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta jest prenošenje COASTING metodologije na lokalni nivo.

U provođenju projekta za HNK je od velike važnosti bila saradnja sa Agencijom DUNEA koja je, u koordinaciji sa vodećim partnerom – Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske, iskoristila iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te HNK prenijela znanje o metodologiji integralnoga upravljanja obalom za održivi turizam.