POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU I SUBVENCIONIRANJU SMJEŠTAJA U STUDENTSKIM DOMOVIMA
25-01-2022, 12:41

U sali zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prisustvu dr. sc. Nevenka Hercega, premijera HNK,  dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta potpisao je ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja u studentski dom.

U uvodnom obraćanju, ministar Hadžović podsjetio je kako je Vlada, na prijedlog Ministarstva, dala saglasnost da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni konkurs i ispunili formalno-pravne uslove dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021./2022. godinu.

„Za akademsku 2021./2022. godinu svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove dobili su stipendiju. Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine, pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja, 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uslove za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Hercegovačko-neretvanski kanton ukupno stipendira oko 2700 studenata. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Vlada HNK ovakvim pristupom žele pokazati svoju maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utiču na podršku i razvoj visokoga obrazovanja, te poboljšaju uslove studentskog standarda, u okviru kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja. Također, cilj je da svaki naš student iz HNK ima neku stipendiju, bilo od Kantona ili nekih drugih stipenditora'', rekao je ministar Hadžović.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odgoj i obrazovanje postavila je kao jedan od najvažnijih prioriteta u svome radu. Uz brojne do sada poduzete aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih radnika i uslova obrazovanja, te kvalitete same nastave (obnova škola i školskih sportskih sala, prevoz učenika, kolektivni ugovori, asistenti u nastavi…), Vlada posebnu pozornost posvećuje visokom obrazovanju. Od početka mandata, uz redovno finansiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“, sustavno smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove sa konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom. Ove godine prvi put za pomoć mladim naučnicima-istraživačima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona izdvojeno je 269.600,00 KM. Također, dodatno je potpomognut  rad oba univerziteta u Mostaru u cilju profesionalnog usavršavanja mladih naučnika i asistenata.

Na ovogodišnjem konkursu za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, svi studenti koji zadovoljavaju postavljene uslove dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim  domovima, te za to izdvajamo oko 3,3 miliona KM“, rekao je premijer Herceg čestitajući stipendistima i zaželjevši im uspješan nastavak školovanja.

„Vrlo sam zahvalna na ovoj stipendiji zato što ona ne predstavlja samo finansijsku podršku, nego i prepoznavanje mog truda i zalaganja u prošlosti i motivaciju za budućnost. Hvala ministru i premijeru Vlade što prepoznaju naš trud i rad, i što velikom broju studenata pružaju podršku, koja nam itekako znači“, rekla je Ena Haznadar, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Vlade i Ministarstva u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti stalno raditi na poboljšanju kvalitete studentskog standarda.