PREDSJEDNIK HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA U VLADI HNK
26-07-2019, 10:12

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona susreo se s Vinkom Sabljom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa.

Na sastanku je, na poseban način, razgovarano o Godišnjoj skupštini Centralnog odbora Hrvatskog svjetskog kongresa koja danas počinje u Mostaru.  Predsjednik Kongresa Sabljo rekao je kako Skupština traje do nedjelje, a programom su predviđene brojne aktivnosti, uz ostalo, donošenje izmjena Statuta te usvajanje Izvještaja o pripremama za pete po redu Hrvatske svjetske igre koje će biti održane u Zagrebu od 21. do 25. jula naredne godine.

Premijer Herceg istaknuo je zadovoljstvo što se ovogodišnja Skupština održava u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Izrazio je nadu u to kako će ovogodišnji susret predstavnika nacionalnih kongresa, udruženja i delegata iz trideset zemalja doprinijeti donošenju rješenja koja će u punu funkciju staviti kapital koji iseljeništvo posjeduje u privrednom, ljudskom i duhovnom smislu.

Inače, Hrvatski svjetski kongres je nevladina, međunarodna, neprofitna i nestranačka organizacija koja u svojoj razgranatoj mreži po cijelom svijetu ima arhiv, izdavačku djelatnost, humanitarni, privredni, kulturno-sportski i društveno-politički odbor. Glavni zadatak Kongresa je stvaranje jedinstvene mreže svih Hrvata i Hrvatica, hrvatskih udruženja i ustanova van Republike Hrvatske u cilju osiguranja kontinuiteta i razvoja vjerskoga, duhovnog, kulturnog, društvenog i sportskog naslijeđa Hrvata širom svijeta.