PREDSTAVLJANJE PROJEKTA PROIZVODNJE POVRĆA NA BALKONIMA
26-03-2019, 15:07

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, a u saradnji s Turskom razvojnom agencijom i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru danas je predstavljen projekat: ''Proizvodnja povrća na balkonima'' za područje Grada Mostara.

„Oko 400 domaćinstava u BiH dobit će potrebni vertikalni, intenzivni sistem za proizvodnju hrane, supstrat i sjeme. Pored toga, korisnicima će biti omogućena edukacija iz tog područja, a dobit će i priručnike za proizvodnju“, rekla je Gordana Bošnjak, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvavši građane Mostara da se prijave za učestvovanje u navedenom projektu.

Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i  prehrambeno-tehnološkog fakulteta istaknuo je kako proizvodnja povrća na balkonima ima socio-ekonomski karakter jer potiče ljude da sami proizvode hranu.

Petar Glamočlija, profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnio je kako projekat traje već dvije godine i širi se u sve gradove BiH.

„U Mostaru, koji ima puno balkona i terasa, ovakva proizvodnja bila bi odlična ljudima koji žele svježu hranu“ rekao je profesor Glamočlija dodavši i to kako će prednost za dobivanje vertikalnog sistema imati nezaposleni, penzioneri, invalidi i osobe s posebnim potrebama.