PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE S POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA
11-06-2019, 12:44

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, Misija Svjetske banke boravila je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje su, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima iz Hercegovačko- neretvanskog, Hercegbosanskog i Zapadnohercegovačkog kantona predstavili projekat:  „Agriculture Competitiveness and Institutional Strengthening Project“ koji za cilj ima pomoći jačanju konkurentnosti poljoprivrede i institucionalnom jačanju ključnih učesnika unutar BiH.

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK zahvalio  je predstavnicima Svjetske banke na posjeti, kao i poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima institucija koje se bave pitanjima poljoprivredne proizvodnje na iskazanom interesu za razgovor.

„Resursi koje imaju ova tri kantona, poljoprivredni potencijal ali iznad svega vrijedni ljudi i poljoprivredni proizvođači, jamstvo su kako ovaj prostor ima sve preduslove za snažniji razvoj svih segmenata poljoprivrede i stočarstva. Stoga je susret s predstavnicima Svjetske banke bio odlična prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju s mogućnostima i modalitetima finansiranja njihovih aktivnosti od strane Svjetske banke. Brojne su poteškoće s kojima se, osobito kada je u pitanju plasman proizvoda, suočavaju poljoprivredni proizvođači, ali to su pitanja koja moramo riješiti unutar naših institucija. U  razgovoru smo željeli predstavnike Svjetske banke upoznati s aktivnostima i projektima koje bi Banka mogla finansirati ili sufinansirati, a što bi značajno pomoglo našim poljoprivrednim proizvođačima.“, istaknuo je ministar Jović.

Dilshod Khidirov, predstavnik Svjetske banke istaknuo je kako je ovaj susret prvi korak u pripremi projekta „Agriculture Competitiveness and Institutional Strengthening Project“, dodavši i to kako će sugestije i prijedlozi poljoprivrednih proizvođača biti odlična osnova pri izradi konačnog prijedloga projekta kojega će finansirati Svjetska banka.

Inače, sastanku su, uz veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz HNK, HBK i ZHK-a prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH, Federalnog agromediteranskog zavoda, Ministarstva poljoprivrede HBK, Ministarstva privrede ZHK i Veterinarskog zavoda HNK.