PREMIJER HERCEG ODRŽAO UVODNO IZLAGANJE NA TURISTIČKOM FORUMU „TRADICIJA U FUNKCIJI TURIZMA“
16-09-2018, 16:27

U sklopu 63. turističko-kulturno privredne manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018”, pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, održan je danas u Čitluku Turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“.

Nakon što je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH otvorio Turistički forum, u uvodnom izlaganju premijer Herceg je naglasio kako „nije nepoznanica da su upravo poljoprivreda i turizam privredne grane koje, temeljem Bogom danih resursa,  i uz naše radišne ljude, želimo staviti u funkciju snažnog privrednog razvitka cijelog Kantona“.

Podsjetio je, također, kako je na tom tragu, u politici razvitka turizma, ali i u svim ostalim javnim politikama, u zadnje tri godine Vlada predvodila proaktivnu politiku i reformske procese koji su obuhvatili svaki dio ovog Kantona, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga.

„Naravno, to ne bi bilo moguće da u startu nismo, kroz mjere štednje i domaćinsko upravljanje, zaustavili dugogodišnje negativne budžetske trendove, stabilizirali javne finansije, a tokom ove tri godine i osjetno smanjili golemi naslijeđeni budžetski dug.

Na to smo iznimno ponosni jer nam je to otvorilo mogućnost da se okrenemo razvojnim projektima, ali i ono što je posebno značajno – da u okviru raspoloživih finansijskih sredstava ulažemo u podizanje kvalitete života u svim našim lokalnim zajednicama, posebno vodeći računa o najranjivijim grupama naših građana.

U postojećim složenim ekonomskim i društvenim uslovima, posebno su ranjive naše porodice, napose porodice s djecom. Ova Vlada je donošenjem Zakona o zaštiti porodice s djecom   započela  s provođenjem  aktivnih mjera  jačanja socijalne uključenosti i solidarnosti, te su po prvi put uvedeni dječji doplatak, naknade za majke u radnom odnosu, ali i  novčane podrške za nezaposlene majke.

Nismo zaboravljali, niti ćemo ikada zaboraviti, naše borce koje smo podržavali na različite načine pa i kroz podršku njihovoj reintegraciji na tržište rada kroz programe doškolovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja, ali i  sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca.

U svim našim lokalnim zajednicama uložili smo značajna sredstva u materijalno-tehničko opremanje  obrazovnih i ostalih javnih službi poput službe javne sigurnosti koja je i kadrovski osnažena.

Konkretno ovdje u Općini Čitluk obnovljen je objekt OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku i njezina područna škola u Biletić Polju, zatim škole na Čerinu, Služnju i u Bijakovićima, zgrada gruntovnice i Općinskog suda, koji je na zadovoljstvo svih, a ponajprije naših građana, ponovo vraćen u Čitluk, rekonstruirane su prometnice Tromeđa - granica Zapadnohercegovačkog kantona i Žitomislići-Čitluk.

Manifestaciji koja nas je i danas okupila, Danima berbe grožđa, ali i brojnim drugim kulturnim manifestacijama i institucijama Vlada HNK redovno pruža i pružat će podršku jer su one dio naše uljudbe i naše tradicije, kulturnog i nacionalnog identiteta.

Sukus svih ovih aktivnosti bio je kvalitetan program, jasna vizija i uporan rad.

Uz navedene aktivnosti, na tim smo osnovama pokrenuli i privredni razvoj Kantona kroz značajnije poticanje malog i srednjeg preduzetništva, ali i  uvođenje novih budžetskih pozicija za poljoprivredne poticaje i poticaje u turizmu, kojima smo dali dodatni poticaj kroz subvencionisanje uspostave zračnog saobraćaja na Aerodromu Mostar.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona snažno je opredijeljena za snažniji privredni razvoj, a upravo u turističkom sektoru vidimo velike razvojne mogućnosti Kantona koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Kantona do 2020. godine, a unazad godinu dana po prvi put smo uveli i poticaje za jačanje turističkih kapaciteta.

Prema Strategiji, HNK bi do 2020. trebala biti pozicionirana i kao nova destinacija ruralnog turizma uz isticanje njezine pejsažne i kulturološko-tradicijske raznolikosti te kvalitete i autentičnosti turističko-ugostiteljske i druge uslužne ponude.

Dame i gospodo,

Vi koji direktno radite u turizmu najbolje znate kako se turistički trendovi ubrzano mijenjaju. Danas gosti sve više traže „miran“ ali autentičan odmor u destinaciji. Kulturološko-tradicijska baština i događaji jesu ono što svaku destinaciju čini posve jedinstvenom i nudi mogućnost za kreiranje autentičnih turističkih proizvoda.

Postavlja se pitanje kako ispuniti očekivanja turista te biti drugačiji, ali i kako ponuditi nezaboravan doživljaj prilikom predstavljanja naše autentične kulturološko-tradicijske raznolikosti u turističkoj ponudi?

Odgovore na ta i slična otvorena pitanja, detektiranje prepreka i predstavljanje stimulativnih primjera dobre prakse očekujemo i od ovog foruma te čestitam organizatoru na dobro odabranoj i aktuelnoj temi i učesnicima.

Na kraju, u dobroj vjeri kako će se ispuniti naša očekivanja da, u zajedništvu i učeći jedni od  drugih, pronađemo najbolja rješenja za stavljanje tradicije u funkciju održivog razvoja turističkih potencijala, zahvaljujem Vam na pozornosti u želji da forum,  protekne u ugodnom radnom i prijateljskom ambijentu“.

Premijeru Hercegu uručeno je i priznanje Općine Ćitluk za doprinos organiziranju Turističkog foruma i cjelokupne manifestacije Dana berbe grožđa.