PREMIJER HERCEG POZVAO GRADONAČELNIKE I NAČELNIKE U HNK NA ZAJEDNIČKO DJELOVANJE U AKTIVNOSTIMA ZNAČAJNIMA ZA MLADE
02-12-2019, 13:55

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona pozvao je danas gradonačelnike i načelnike gradova i općina u HNK na zajedničko djelovanje kako bi što većem broju mladih osoba bilo omogućeno stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, te obavljanje jednogodišnjeg pripravničkog staža.

Podsjetio je na to kako je samo tokom ovoga mandata Vlada primila oko 600 mladih visokoobrazovanih pripravnika, a ujedno stipendira i subvencionira smještaj za oko 2000 studenata.

Naglasio je kako ovih dana Vlada provodi proceduru prijema 100 novih pripravnika, a na konkurs ih se prijavilo oko 600. Takođe, na nedavno raspisani konkurs za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove javio se jako veliki broj studenata.

„Svjesni kako značajan broj prijavljenih neće biti u mogućnosti „odraditi“ pripravnički staž u Vladinim organima ili dobiti stipendiju i subvenciju smještaja u studentske domove, pozivamo i Vas da u okviru aktivnosti jedinica lokalne samouprave, ukoliko to do sada niste učinili, provedete potrebne procedure i osigurate finansijska sredstva, kako bismo skupa što većem broju naših mladih omogućili stipendiranje, subvencioniranje smještaja ili stvorili preduslove za zaposlenje. Uvjeren sam u to kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati još kvalitetnije obrazovanje mladih, te njihovo zapošljavanje i ostanak na našim prostorima“, stoji u dopisu koji je premijer Herceg uputio gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u HNK.