PREMIJER HERCEG PRIMIO U NASTUPNU POSJETU NOVOGA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE TURSKE U MOSTARU
22-09-2020, 11:13

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas u nastupnu posjetu Yaşara Ergüna, novoimenovanog generalnog konzula Republike Turske u Mostaru.

U srdačnom razgovoru, premijer Herceg čestitao je gosp. Ergünu na imenovanju, istaknuvši dosadašnju dobru saradnju Republike Turske i Vlade HNK te izrazio spremnost za njezinim nastavkom i unaprjeđenjem.

Tokom susreta bilo je riječi o aktuelnom stanju kako u HNK-a, tako i u BiH, te o stanovitim aktivnostima i planovima Vlade HNK, s akcentom na mogućnost uspostavljanja još konkretnije saradnje u privredi, saobraćajnoj povezanosti i turizmu.

Premijer Herceg upoznao je konzula Ergüna o tome kako je Vlada, uz borbu s epidemijom, intenzivno radila i na osmišljavanju  mjera pomoći privredi.

''Na tom tragu, Vlada je usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK (tzv. Korona zakon) putem kojega će privredi pomoći s više od 9 miliona KM, u cilju očuvanja radnih mjesta'', rekao je premijer Herceg.

''Zahvaljujem na srdačnom prijemu i upućenim čestitkama, vjerujem u to kako će „korona kriza“ uskoro biti iza nas i kako ćemo se, još snažnije, moći posvetiti realizaciji započetih i osmišljavanju novih projekata za dobrobit svih građana Hercegovačko-neretvanskog kantona“, rekao je konzul Ergün, naglasivši i to kako će s tim ciljem odmah nakon zaustavljanja širenja koronavirusa organizirati posjetu investitora i privrednika iz Republike Turske Hercegovačko – neretvanskom kantonu.

Na kraju je iskazana obostrana spremnost za saradnjom i razmjenom iskustava u nastojanjima da se što uspješnije zaštiti zdravlje građana i zaustavi širenje koronavirusa.