PREMIJER HERCEG U RADNOJ POSJETI OPĆINI STOLAC
09-06-2021, 13:59

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, zajedno s ministrima Donkom Jovićem i Stjepanom Krasićem, boravio je danas u radnoj posjeti Općini Stolac.

Posjeta je započela susretom sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom Općine, Kazimirom Ragužem, dopredsjednikom Općinskog vijeća, te Marijom Bošković i Đurom Prkačinom, poslanicima u Skupštini HNK.

Tokom sastanka istaknuta je dobra saradnja Općine i Županije, a posebno je istaknut projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema "Dubravska visoravan"  koji dijelom obuhvaća i općinu Stolac, kao i  poboljšanje prometne infrastrukture sa posebnim akcentom na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum.

Također, naglašene su aktivnosti koje se u Stocu provode u okviru Projekta energetske efikasnosti, obnove, izgradnje i rekonstrukcije javnih objekata u HNK.

„Spremnost za saradnjom s općinskim strukturama vlasti, a na dobrobit svih građana Stoca, na konkretan način pokazali smo brojnim aktivnostima, poput odluke kojom je izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum proglašena projektom od javnog interesa za naš kanton, ali i kroz niz drugih projekata iz oblasti vodoprivrede, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, pri čemu posebno mislim na Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba. Na osobit način ponosni smo na Projekat energetske efikasnosti u okviru kojega smo obnovili brojne javne objekte na području HNK. Nakon obnove škole u Crnićima i izgradnje školske sale, izdvojili smo pola miliona KM za „utopljavanje“ zgrade srednje škole u Stocu“, rekao je premijer Herceg koji je s domaćinima posjetio osnovnu i srednju školu, te  JU Radimlja.

„Vlada je na sebe preuzela i  obavezu finansiranja prijevoza učenika,  što je Općini Stolac, ali i drugim općinama u Kantonu,  ranijih godina predstavljalo ozbiljan finansijski teret“, dodao je premijer Herceg naglasivši  kako će Vlada nastaviti podržavati manifestacije koje su od značaja za Općinu, kao što su: srednjovjekovni sajam ”Stolačka tarča” te  sajam Hercegovački plodovi Mediterana, koji prepoznaje i snažno zagovara povezivanje domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma.

Načelnik Bošković zahvalio je premijeru Hercegu na posjeti, podršci i razumijevanju koje iskazuje za potrebe Općine Stolac, izrazivši uvjerenje u to kako će se dobra saradnja, u cilju realizacije ključnih općinskih projekata, nastaviti i u vremenu pred nama.