PREMIJERKA BUHAČ NA 9. GODIŠNJEM EUSAIR FORUMU
15-05-2024, 14:43

Premijerka HNŽ-a Marija Buhač učestvovala je na 9. godišnjem EUSAIR forumu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti EUSAIR-a“, koji se danas i sutra održava u Šibeniku.

Naime, radi se o posljednjem i najvažnijem događaju predsjedanja Republike Hrvatske EUSAIR-om, na kojem je tema  EU strategija za jadransku i jonsku regiju.

EU fondovi te njihovo efektivno korištenje ključan su dio EU makroregionalnih Strategija, te se upravo šibenskim primjerom želi pokazati gostima Foruma rezultate koji su mogući uz njihovo racionalno korištenje.

Skupu se kao domaćin obratio ministar vanjskih i evropskih poslova RH Goran Grlić Radman, kao i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić i šibensko-kninski župan Marko Jelić. Šibenski gradonačelnik Željko Burić prisustvovao je otvorenju foruma te je u svom uvodnom govoru gostima poželio dobrodošlicu u grad Šibenik, najstariji izvorni hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana.

Forum je prilika za istraživanje konačnih rezultata revizije EUSAIR-a, njegovog akcijskog plana i strukture upravljanja.
Istaknuto je kako dijalog između više država i više sudionika prema jednoj zajedničkoj viziji znači ustrajniji, učinkovitiji i spremniji EUSAIR.

Premijerka Buhač je u sklopu Foruma učestvovala u radu nekoliko konferencija, a svoj boravak na ovom Forumu iskoristila je za brojne susrete i razgovore sa visokim dužnosnicima o temama o kojima se razgovaralo tokom Foruma, ali i o međuregionalnoj saradnji, zajedničkim projektima i  drugim temama vezanim za Evropske integracije.

Inače, Forum su zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije RH, te Ministarstvo turizma i sporta RH u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom, te podrškom EUSAIR-a.