PREMIJERKA BUHAČ OTVORILA VII. SAJAM BORAČKOG PREDUZETNIŠTVA U HNK-U
12-06-2024, 12:23

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač službeno je danas, na mostarskoj Šetnici Nikole Šubića Zrinskog otvorenim proglasila VII. Sajam boračkog preduzetništva u HNK-u, održan u organizaciji Ministarstva za pitanja boraca HNK-a i Referalnog centra boraca Zadrugar. U prigodnom je obraćanju istaknula da ova tradicionalna manifestacija ima kontinuiranu Vladinu podršku jer nudi opsežne programske aktivnosti u oblasti zapošljavanja odnosno samozapošljavanja, razvoja boračkih zadruga, obrta i boračkih porodičnih poljoprivrednih gospodarstava.

- Riječ je o uspješnom modelu društvenog uključivanja i afirmisanja boraca koji nas upoznaje sa boračkim privrednim potencijalom. Potpuno je iz toga jasno zašto Vlada HNK-a godinama snažno stoji uz ovaj događaj i zašto će uvijek da podržava ovaj nivo organizovanja boraca. To je, uostalom, i na tragu našeg strateškog usmjerenja u skladu sa kojim smo uvijek i nepodijeljeno uz našu boračku populaciju. U tom kontekstu zadovoljna sam načinom na koji Ministarstvo boraca provodi sve programe u smislu zdravstvene i socijalne zaštite, samoupošljavanja i drugih programa – rekla je Buhač, dodavši i to da je u Programskim smjernicama rada Vlade kao trajna obaveza jasno naznačena briga o učesnicima Domovinskog rata i članovima njihovih porodica.

- Vlada će da ustraje u održavanju kulture sjećanja na protekli rat, na svakog učesnika i stradalnika rata i naša je posebna zadaća da to prenesemo na buduće generacije, ali i da zapišemo istinu i fakte o ratu i da im to ostavimo u naslijeđe. Ovom prilikom podsjećam i na Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica u HNK-u koju smo usvojili početkom ove godine. Njom je propisana procedura primjene Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica pri zapošljavanju, na način da prioritet imaju članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja, demobilisani borci, kao i djeca i supružnici boraca svih tih kategorija – podsjetila je premijerka zaželjevši da se Sajam boračkog preduzetništva nastavi razvijati kao pozitivna i vrijedna tradicija i da HNK, već prepoznat kao dom sjajnih sajamskih manifestacija, ostane mjesto susreta i zbližavanja.

Ministar za pitanja boraca HNK-a Đuro Prkačin rekao je da Ministarstvo, uz podršku Vlade, u kontinuitetu poduzima mjere u poticanju osnivanja, rada i razvoja boračkih zadruga, kao i na poticanju samoupošljavanja boraca i članova njihovih porodica kako bi djelomično ili u cijelosti ostvarili egzistenciju za svoju porodicu.

- Ovakav oblik promocije iznimna je prilika za njihovo poslovno predstavljanje, umrežavanje, te naravno popularizaciju boračkih proizvoda – dodao je ministar, akcentiravši da će ostati opredijeljeni sistemskoj podršci ovakvim oblicima boračkog poduzetničkog organizovanja.

Inače, na Sajmu je bio veliki broj izlagača sa područja Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegbosanskog, Srednjobosanskog, Posavskog i Kantona Sarajevo te iz više područja Republike Hrvatske. Brojnim je posjetiteljima predstavljena ponuda proizvoda boračkih zadruga, boračkih porodičnih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i proizvoda boraca poljoprivrednika, poput: voća i voćnih prerađevina, šumskih plodova, vina, meda i proizvoda od meda, prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda, raznih povrtlarskih kultura, ljekovitog bilja, unikatnih rukotvorina, itd.