PRIZNANJA ZA NAJUSPJEŠNIJI NASTUP NA 25. MOSTARSKOM MEĐUNARODNOM SAJMU PRIVREDE
19-04-2024, 14:34

Priznanja i zahvalnice za najuspješnije nastupe na 25. Međunarodnom sajmu privrede ''Mostar 2024.'' zajednički su danas uručile premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i direktorica Sajma Dalfina Bošnjak.

Prema izboru stručnog sajamskog ocjenjivačkog suda, najuspješniji ovogodišnji izlagači bili su: Hrvatska privredna komora, Privredna komora Republike Srbije, Privredna komora Crne Gore, Turistička zajednica Grada Ljubuškog, Guma M d.o.o. Mostar, Katarina d.o.o. Mostar, Violeta d.o.o. Mostar, Unikomerc d.o.o. Mostar, Aerodrom Mostar i Yimor d.o.o. Domaljevac, dok su posebna priznanja i zahvalnice za promociju dobili JP Autoceste FBiH za uspješno predstavljanje završenih i aktuelnih projekata, HT Eronet d.d. Mostar za uspješno predstavljanje novih usluga i mobilnih telefona, Portale E-sport za najposjećeniji štand te Anetika d.o.o. Mostar i Balthazar Bar Academy Mostar za uspješno predstavljanje.

Premijerka Buhač i ovom je prilikom uputila čestitke organizatorima jubilarnog 25. izdanja mostarskog Sajma privrede i predstavnicima Hrvatske kao ovogodišnje zemlje partnera.

- Svjedoci smo toga da su i ove godine našem gradu i našem kantonu dali nedvojbeno najuspješniju sajamsku izložbu u BiH, visoko cijenjenu u čitavom okruženju pa i znatno dalje. Ujedno čestitam svim privrednicima, na poseban način nagrađenim, i naglašavam kako je Vlada HNK-a snažno opredijeljena jačanju privrednog rasta kroz privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti domaće privrede, poticanje malog i srednjeg preduzetništva, poljoprivrede i turizma te otvaranje radnih mjesta koja garantiraju ostanak i bolji život ljudi na ovim prostorima – rekla je Marija Buhač.

Premijerka je iskoristila priliku, u društvu ministra za pitanja boraca Đure Prkačina, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Maria Jurice i ministra unutrašnjih poslova Marija Marića, da posjeti i sajamski štand Referalnog centra ''Borac Zadrugar'', postavljen uz podršku Ministarstva za pitanja boraca HNK-a. Resorno ministarstvo, na osnovu Strateškog plana razvoja boračkog preduzetništva, ima sporazum o poslovnoj saradnji sa Referalnim centrom, a ista se ogleda u učestvovanju u kreiranju, pripremi i implementaciji različitih projekata, programa i poslovnih aktivnosti čiji je cilj da pomognu upošljavanju i samoupošljavanju boraca i članova njihovih porodica. Na štandu sa boračkim proizvodima predstavlja se ukupno 17 izlagača sa prostora HNK-a, i to deset boračkih zadruga, dva boračka obrta, četiri porodična poljoprivredna gospodarstva i jedan samostalni izlagač.