Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK  jedan je od partnera u IPA Projektu  Jadranske prekogranične saradnje – Adriatic Governance Operational Plan (Adri Gov).

Projekt je započeo 1.10.2012. godine i trajat će do 31.3.2015.godine, a voditelj  je talijanska regija Molise.

Sveukupni Budžet  projekta je 3.346.712,00,00 €, a zemlje partneri su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija i Crna Gora.

Generalni cilj Projekta je definisanje i implementiranje Adri Gov plana kako bi se promovisala  saradnju i zajednički model upravljanja na Jadranskom području, kroz identificiranje i diseminaciju najboljih praksi i poticanje zajedničkih inicijativa.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta , u sklopu Projekta, pored zajedničkih, provest će nekoliko specifičnih aktivnosti, a posebno na planu održavanja obuka stranih jezika za državne službenike, prosvjetne radnike  i mlade. Cilj ove aktivnosti je jačanje međuregionalne saradnje i međukulturalnog dijaloga. Također, organizirat će se i aktivnosti vezane za kulturnu promovisanje, s ciljem jačanja evropskog identiteta i daljeg jačanja međukulturalnog dijaloga, tolerancije i poštivanja različitosti.