PROVALA U CRKVU NA BIJELOM BRIJEGU ČIN NAJVEĆEG SVETOGRĐA
10-06-2024, 11:05

Nakon jutrošnje pljačke, teške devastacije i obeščašćenja Crkve sv. Tome Apostola u mostarskom naselju Bijeli brijeg, po policijskom su očevidu crkvene prostorije obišli premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić. Župnika don Damira Pažina i đakona don Nikolu Cvitanovića oko 4:20 probudila je buka iz crkvenog prostora, a samo je njihova pribrana i hrabra reakcija spriječila provalnike u namjeri krađe mnoštva skupocjenih, u osjećajima vjernika neprocjenjivih misnih predmeta, poput oltarskih i kaleža iz Svetohraništa.

- Bila su najmanje dvojica, galameći sam zaprijetio policijom pa su pobjegli, odbacivši torbu i kantu u koje su natrpali crkvene predmete. Šok nas je tek dočekao u samoj crkvi gdje je sve bilo razbacano, porušeni i polomljeni kipovi sv. Ante i sv. Tome, a oltar i Svetohranište oskrnavljeni. Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa i sve ćemo mi ovo dovesti u red, ali trebat će vremena da zacijele one oku nevidljive rane – rekao je župnik don Damir, duboko potresen onim šta je doživio.

Provalnici su pobjegli automobilom u smjeru Ulice blajburških žrtava, s otprilike 800 KM milodara koju je katolička mladež prikupljala za izgradnju župne crkve. Policija je na mjestu zločina izuzela ključne materijalne dokaze, a ministar Marić naglasio da su u toku opsežne istražne radnje, iskazavši uvjerenje da će snage reda i mira brzo naći počinitelje.

- Ovo je jedno od onih nedjela koje posebno potresu kako lokalnu zajednicu, u ovom slučaju župljane župe sv. Tome i njihovog mjesnog župnika, tako i cijeli grad odnosno svaku normalnu osobu koja će ovo da doživi kao napad na najintimnije osjećaje Crkve i vjerničke zajednice. Ovo nije samo pljačka, ovo je čin iznimnog svetogrđa i tako ga i trebamo posmatrati, a od naših policijskih službenika očekujem brzo privođenje počinitelja pravdi – rekla je ovom prilikom premijerka Marija Buhač, obećavši don Damiru podršku u sanaciji nastale štete.