REAGOVANJE: VLADA HNK IMA ODGOVORNOST I OBAVEZU ZAŠTITE 10.000 RADNIH MJESTA!
05-09-2020, 12:11

Vlada HNK u obavezi je reagovati na neosnovane prozivke i lažna moralizovanja, a u vezi s odlukama o isplati subvencija na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK, tzv. Korona zakona.

Vlada preuzima odgovornost pomoći ugroženoj privredi i zaštite 10.000 radnih mjesta. Zakonske odredbe su jasne i ne omogućavaju nikakvu diskriminaciju među privrednim subjektima i naše odluke odnosno pokrivenost odlukama o subvencionisanju ništa se ne razlikuju od cijelog prostora FBiH.

Tako i predmetni subjekti koje se medijski problematizira uredno su registrovani privredni subjekti koji imaju svoju djelatnost, svoje zaposlene i kojima je bio zabranjen rad u skladu s protuepidemijskim zabranama i mjerama. U najkraćem,  a u skladu sa Zakonom, svaki privredni subjekat koji se prijavio na Javni poziv i ispunio jasno postavljene kriterije (prije svega, da nisu otpuštali radnike i da im je, odlukama kriznih štabova, bio zabranjen rad) obuhvaćen je donesenim odlukama Vlade koje imaju za cilj zaštitu 10.000 radnih mjesta u našem kantonu.

Svako drugačije postupanje, a posebno preraspodjela novca koju neki potenciraju, bila bi kaznena povreda Zakona što je smjer u kojem ova Vlada neće ići. Pozivamo, stoga, sve one koji se upuštaju u javne rasprave relativizirajući napore Vlade HNK u saniranju privrednih posljedica pandemije, da iščitaju zakonske propise i razmotre sveobuhvatno činjenično stanje, a ne da špekulacijama i neutemeljenim jeftinim moraliziranjima obmanjuju naše sugrađane.

Na kraju, što je osobito bitno naglasiti, subvencije idu za plate radnicima, a ne poslodavcima, a i u kladionicama rade naši sugrađani, nečije kćerke, supruge, majke! Plata je i njihovo pravo!