SKUPŠTINA HNK USVOJILA IZMJENE I DOPUNE BUDŽETA HNK I ZAKONA O IZVRŠENJU BUDŽETA
25-06-2020, 15:38

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je usvojila Izmjene i dopune Budžeta  i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta HNK za 2020. godinu.

U izjavi za medije prije početka sjednice, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer HNK, istaknuo je kako se još jednom potvrdilo da razgovor i traženje rješenja dijalogom nema alternativu.

„Svjesni trenutka u kojem se nalazimo, uspjeli smo doći do kompromisnog i za sve prihvatljivog rješenja kada su u pitanju Izmjene i dopune Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta. Očekujem kako će postignuti dogovor predstavnika političkih stranaka biti potvrđen i na današnjoj sjednici Skupštine. Na taj način odblokirat ćemo planirane aktivnosti posebno one koje se odnose na provođenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK, odnosno tzv. Korona zakona.

Podsjetit ću na to kako je Zakonom planirano da se iznosom do 425,00 KM mjesečno subvencioniše više od deset hiljada plata, te održi poticajna politika u strateškim privrednim granama na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, te ugostiteljstvu čime se otvara prostor za ukupni oporavak privrede. Tako sprječavamo dalji gubitak radnih mjesta, čuvajući i demografsku sliku HNK.

Već smo održali razgovore s Razvojnom bankom F BiH vezano za  potpisivanje Protokola o saradnji i otvaranje kreditne linije za likvidnost privrednicima  i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije. Bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNK, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Također,  želim dodati i to kako smo na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvatili tekst javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencionisanje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plate u F BiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, april i maj 2020. godine.

Zainteresovana pravna i fizička lica mogu na web stranici Vlade i u drugim medijima pročitati što će se od njih očekivati kako bi se mogli prijaviti za finansijske podrške.  Nakon što Skupština danas donese potrebne odluke, Vlada će i objaviti Javni poziv s jasno definisanim rokovima u okviru kojih će pravnim i fizičkim licima omogućiti podnošenje prijava“, rekao je premijer Herceg.