ŠVEDSKA AMBASADORICA U NASTUPNOM POSJETU KOD PREMIJERA HERCEGA
11-05-2021, 13:23

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas u nastupni posjet NJ. E. Johannu Strömquist, ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je riječ o prvom službenom susretu, premijer Herceg iskoristio je priliku da čestita ambasadorici Strömquist na imenovanju na dužnost švedske ambasadorice u BiH. Upoznao ju je sa aktivnostima i planovima Vlade HNK-a, sa akcentom na mogućnosti uspostave još konkretnije saradnje na polju privrede, saobraćajne povezanosti, zaštite okoliša i turizma.

''Prilika je iskazati zahvalnost izdašnoj podršci Kraljevine Švedske i njezine razvojne agencije Side obnovi i razvoju naših gradova i općina, osobito kada je riječ o nekoliko vitalnih infrastrukturnih projekata u Mostaru i drugim dijelovima našeg kantona'', izjavio je premijer Herceg.

Na poseban način, tema razgovora bila je aktuelna pandemija koronavirusa.

''Posljednjih sedmica u HNK-u bilježimo pad incidence te broja hospitaliziranih i umrlih. Potrebno je još nešto strpljenja kako bismo dostigli zacrtane ciljeve, nakon čega ćemo, nadam se, ići u dalje kontrolirano popuštanje protivepidemijskih mjera i postepeno normaliziranje života. U tom kontekstu, bitno je spomenuti da smo ovih dana sa socijalnim partnerima postigli saglasje vezano za novi kolektivni ugovor u zdravstvu. Time je okončan štrajk i naši građani moći će u punini koristiti zdravstvene usluge na koje imaju neotuđivo pravo'', rekao je Herceg.

Govoreći o projektima kroz koje Švedska godinama pruža podršku obnovi i razvoju BiH, ambasadorica Strömquist zahvalila je Hercegu na srdačnom prijemu i čestitkama, istaknuvši spremnost za nastavkom i unaprjeđenjem postojeće dobre saradnje.