USPOSTAVOM MOBILNIH TIMOVA DO BOLJE IMUNIZACIJE
21-09-2021, 15:40

Na današnjoj, 153. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona razmatrala je i usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike Hercegovačko-neretvanskog kantona za period 2022.-2024. godine.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju i načinu utroška sredstava utvrđenih Budžetom za 2021. godinu sa pozicije „Finansiranje nabavke vakcina“. Odlukom su osigurana sredstva za nabavku vakcina protiv gripe za sezonu 2021. – 2022., vakcina protiv bjesnoće i humanog imunoglobulina te promociju vakcinacije protiv COVID-19.

U cilju definisanja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i kolektivnom imunizacijom stanovništva, Vlada je, na prijedlog resornog ministarstva, donijela Zaključak kojim je zatraženo od zdravstvenih ustanova koje provode proces imunizacije da, u skladu sa svojim mogućnostima, uspostave mobilne timove i pokrenu proces imunizacije zaposlenih u privrednim subjektima na njihovim radnim mjestima. 

Također, Vlada je, na zahtjev Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, osigurala sredstva Zavodu za javno zdravstvo HNK za osiguravanje izdavanja potvrda o vakcinaciji – QR koda.

Vlada je usvojila i Odluku o davanju saglasnosti na potpisivanje Sporazuma Ministarstva za pitanja boraca i Službe za zapošljavanje HNK po projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida. 

Vlada je usvojila i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.