VLADA HNK: NOVI KREDIT ZA ZAVRŠETAK PEDIJATRIJE SKB MOSTAR I IZGRADNJU I OPREMANJE VIŠE ODJELA U BOLNICAMA „DR. SAFET MUJIĆ“ I OPĆOJ BOLNICI KONJIC
24-11-2022, 14:39

Na nastavku 187. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK za 2022. godinu. Tokom rasprave istaknuto je kako su povećanjem prihoda i uštedama na rashodovnoj strani uz finansiranje ostalih obaveza osigurana i dodatna sredstva za bolničke i zdravstvene ustanove u HNK u iznosu od 13 miliona KM.

Vlada je, također, uvažavajući složenu situaciju u ustanovama primarne zdravstvene zaštite usvojila Zaključak kojim je definisano kako će pri izradi Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu osigurati dodatna sredstva koja će biti transferirana ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 15 miliona KM  kako bi se uspješno okončala izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti - Pedijatrije SKB-a Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic.

Istaknuto je kako je s direktorima tri bolničke ustanove u Hercegovačko- neretvanskom kantonu održano više sastanaka na kojima je Vlada upoznata kako bi zbog snažnog poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena završetak započetih projekata mogao biti doveden u pitanje.

Budući da su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti - Pedijatrije SKB-a Mostar, te izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic od iznimne važnosti za sve stanovnike HNK i šire, Vlada je u cilju završetka ovih objekata preduzela sve potrebne radnje kako bi osigurala dodatnih 15 miliona KM.

Inače, Vlada HNK je za izgradnju i obnovu tri bolnice u našem kantonu već ranije u potpunosti na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM.

Vlada je danas nastavila raspravu o Nacrtu Budžeta za 2023. godinu i Nacrtu Izmjena i dopuna Budžeta za 2022. godinu. Tokom rasprave o Nacrtu Izmjena i dopuna  Budžeta za 2022. godinu istaknuto je kako u njemu, uz ostale obaveze, treba planirati sredstva za podršku ustanovama primarne zdravstvene zaštite u HNK.

Također, danas je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, usvojena Odluka kojom je izdvojeno 100.000,00 KM za sistematske preglede zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Uz nabrojane, usvojeno je i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.