VLADA HNK OŠTRO OSUDILA NAPAD NA GRAĐANE MOSTARA!
25-01-2021, 15:11

Šokirana današnjim ponašanjem pojedinaca među prosvjednicima, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona najoštrije osuđuje fizički napad na građane Mostara! Ujedno, od nadležnih institucija Vlada traži hitno postupanje odnosno evidentiranje i procesuiranje nasilnika koji su prosvjed iskoristili za ponašanje koje normalno društvo ne smije tolerirati.

Podsjećamo na to kako su u HNK na snazi propisi koji definišu lokacije na kojima se mogu organizovati javna okupljanja. No, unatoč tome, današnji prosvjed na za to nepredviđenom mjestu obilježili su uvredljivi uzvici i povici na nasilje i na uništavanje javne imovine što, nažalost, podsjeća na mučne scene i paljenja objekata iz 2014. godine.

Ističemo kako u traženju svojih prava niko ne smije ugroziti prava ni sigurnost drugih, naročito niko ne smije fizički nasrtati na nedužne građane. Rješavanje pitanja kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike mora biti premješteno sa ulice za pregovarački stol. Osuđujemo svaki oblik nasilja i očekujemo primjereno sankcionisanje počinitelja.