VLADA HNK-A PODRŽAT ĆE SVJETSKO PRVENSTVO U MUŠIČARENJU ZA MLADE
07-07-2022, 12:36

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je  primio Juricu Ćorića, predsjednika Udruženja sportskih ribolovaca ''Neretva 1933.'' i Danijela Kobačića, predsjednika Sportsko-ribolovnog saveza BiH.

Gospodin Ćorić upoznao je predsjednika Hercega s aktivnostima Udruženja te poteškoćama s kojima se susreću u radu.

''Udruženje sportskih ribolovaca 'Neretva 1933.' velika je organizacija koja broji više od 1600 ribolovaca. Upravo iz tog razloga, Sportsko-ribolovni savez BiH planira da HNK dogodine bude domaćin Svjetskog prvenstva u mušičarenju za mlade na rijeci Buni. Na prvenstvu će sudjelovati više od 15 reprezentacija pa koristim priliku zatražiti podršku Vlade HNK-a u organizaciji ovog takmičenja'', rekao je Ćorić.

Danijel Kobačić je naglasio da u FBiH, od ukupno 12 hiljada registrovanih ribolovaca ima više od 3000 djece te da očekuju da će ovaj događaj biti iznimno posjećen, što bi trebalo otvoriti neka nova vrata kada je u pitanju ribolovni turizam.

''Dosta ljudi koji lovi na varalice, voblere, leptire i slično, no ipak je mušičarenje mostarska tradicija i ono je najzastupljenije. Ono što privlači svakog istinskog ribolovca nije to da ulovi ribu i odnese je kući, nego upravo ono nadmudrivanje s ribom, pravljenje lažnih mušica koje će riba 'uzeti' misleći da je prava. To je čar sportskog ribolova'', izjavio je Kobačić.

''Ponosan sam na činjenicu da su Mostar i HNK u posljednje vrijeme  domaćini različitih događanja. Vlada HNK-a, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji podržavati kvalitetne projekte pa ćemo podržati i  organizaciju Svjetskog prvenstva u mušičarenju za mlade i zbog činjenice da je riječ o zanimljivom sportskom događaju, ali i zbog činjenice da je takmičenje usmjereno djeci i mladima i da pridonosi razvoju jedne posebne turističke grane koja nosi veliki potencijal“, poručio je premijer Herceg.