VLADA HNK PRVA U BIH DONIJELA PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE
12-09-2018, 11:10

Na današnjoj, 85. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite,  prva u Bosni i Hercegovini, usvojila Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. godina i osigurala potrebna sredstva za njegovo provođenje.

Tokom rasprave istaknuto je kako je Vlada, donošenjem Programa koji će obuhvatiti 32.000 žena, ostvarila izniman uspjeh postajući lider u BiH nu oblasti prevencije raka dojke, a njegovo provođenje predstavlja složen pothvat i izazov u smislu organizacije cijeloga procesa.

Kantonalni program temelji se na evropskim smjernicama za osiguranje kakvoće probira - skrininga i dijagnostike raka dojke s ciljem otkrivanja raka dojke u početnom stadiju, čime se omogućuje smanjenje smrtnosti, te produljenje i poboljšanje kakvoće života oboljelih. Obuhvatit će žene od 45-69 godine života bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

Program će biti podržan softverski na način da će putem platforme sve slike biti u digitalnom obliku i dostupne doktorima specijalistima bez obzira gdje se nalaze. Probir će biti anoniman i osigurat će najviši stepen zaštite ličnih podataka.