Završen projekt rekonstrukcije željezničkog stajališta Jablanica Grad
13-07-2018, 13:49

Nakon više od dvadeset pet godina, u petak 13. jula 2018. u jutarnjim satima i prema planiranom redu vožnje, na željezničkom stajalištu Jablanica Grad zaustavio se i primio prve putnike brzi voz koji redovno saobraća na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Ovaj gotovo historijski događaj rezultat je sinergije između JP Željeznice Federacije BiH, Općine Jablanica i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, kojom je rekonstruisano ovo željezničko stajalište i omogućeno ponovno zaustavljanje vozova u Jablanici, ali i obezbjeđena bolja saobraćajna povezanost ovog kraja koji je do danas bio u svojevrsnoj saobraćajnoj izolaciji jer je zavisio isključivo od cestovnog saobraćaja.

Uz brojne Jablaničane, od najmlađih do onih najstarijih, najmoderniji bosanskohercegovački voz  koji redovno saobraća iz Sarajeva prema Čapljini, u Jablanici je  dočekao i Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK.

Podsjećajući  da Ministarstvo intenzivno radi na razvoju turizma, ali i na razvoju infrastrukture koja ga podržava, ministar Teletović istaknuo je da je kroz ovaj projekt sufinansiranja rekonstrukcije željezničkog stajališta Jablanica Grad omogućena bolja saobraćajna povezanost, ali i da je jablanički kraj time postao turistički privlačniji i dostupniji.
Naglasivši kako Jablanica u turističkom smislu uistinu ima šta ponuditi, ministar Teletović  izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su to prepoznali i Jablaničani koji se sve više okreću ulaganjima u turizam, od ulaganja u projekte agroturizma do ulaganja u adrenalinski i lovni turizam, ali i jedinica lokalne zajednice koja stvara infrastrukturne pretpostavke za snažniji ne samo turistički nego i općenito privredni razvoj Jablanice. 
Kada je riječ o Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša mi smo i do sada finansijski podupirali kvalitetne i održive turističke projekte, a to ćemo u okviru svojih mogućnosti nastaviti raditi i dalje.
Također, želja nam je da u saradnji s lokalnom zajednicom Jablanice, ali i ostalim lokalnim zajednicama u HNK,  nastavimo aktivno raditi na razvoju održivog turizma,  ali i povezivanju turizma s domaćom proizvodnjom te na boljem pozicioniranju Hercegovačko-neretvanskog kantona na turističkom tržištu, kazao je ministar  Teletović podsjetivši kako je za uspjeh potrebna ne samo promišljena turistička politika, nego prije svega  sinergija svih koji djeluju unutar turističko-ugostiteljskog sektora.