DARKO JUKA O ŠANTIĆU: OSJEĆAMO PONOS JER GA MOŽEMO ZVATI SVOJIM
12-10-2020, 9:45

Savjetnik premijera HNK Darko Juka obratio se sinoć okupljenima u Vladikinu dvoru u Mostaru na svečanosti otvaranja tradicionalnih Šantićevih večeri poezije, održanoj u zajedničkoj organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ''Gusle'', a pod sponzorstvom i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

''Okupljeni smo u čast jednom od najznačajnijih imena koje je ikada hodilo ovim gradom i izraslo u njegov simbol do tog nivoa da je nepojmljivo spomenuti Mostar, a ne spomenuti Šantića i obrnuto. Promatrajući ga kroz prizmu velikana koji je znao proniknuti u bit ovog prostora i njegovih ljudi, osjećamo ponos jer ga možemo zvati svojim, a opet svačijim jer, čak i kada je pisao najprisnije o onom našem, mostarskom, pisao je kozmopolitskom širinom, ostavivši nam misli o spajanju, ljubavi i pripadnosti odnosno poruku univerzalnih civilizacijskih vrijednosti. Ne čudi, zato, što lokalne vlasti, tako i Vlada HNK, ostaju uz ovu manifestaciju, čuvajući uspomenu na Šantićevo ime i na njegovu neprocjenjivu ostavštinu'', rekao je, među ostalim, Juka.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović službeno je otvorila ovogodišnje Šantićeve večeri poezije koje će, kroz tekuću sedmicu, javnosti ponuditi nekoliko događaja.