JUKA O ŠANTIĆU: OSJEĆAMO PONOS JER GA MOŽEMO ZVATI SVOJIM
12-10-2020, 9:45

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka obratio se sinoć okupljenima u Vladikinu dvoru u Mostaru na svečanosti otvorenja tradicionalnih Šantićevih večeri poezije, održanoj u zajedničkoj organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ''Gusle'', a pod pokroviteljstvom i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

''Okupljeni smo u čast jednomu od najznačajnijih imena koje je ikada hodilo ovim gradom i izraslo u njegov znamen do te razine da je nepojmljivo spomenuti Mostar, a ne spomenuti Šantića i obrnuto. Promatrajući ga kroz prizmu velikana koji je znao proniknuti u bit ovoga podneblja i njegovih ljudi, osjećamo ponos jer ga možemo zvati svojim, a opet svačijim jer, čak i kada je pisao najprisnije o onomu našem, mostarskom, pisao je kozmopolitskom širinom, ostavivši nam misli o spajanju, ljubavi i pripadnosti odnosno poruku univerzalnih uljudbenih vrijednosti. Ne čudi, stoga, što mjesne vlasti, tako i Vlada HNŽ-a, ostaju uz ovu manifestaciju, čuvajući uspomenu na Šantićevo ime i na njegovu neprocjenjivu ostavštinu'', kazao je, između ostaloga, Juka.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović službeno je otvorila ovogodišnje Šantićeve večeri poezije koje će, kroz tekući tjedan, javnosti ponuditi nekoliko zbivanja.