Vijesti
18-03-2024, 14:08

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je na današnjoj, 14. redovitoj sjednici Prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu i Prijedlog Odluke o izvršavanju Tekuće pričuve Proračuna HNŽ-a za isto razdoblje. Usvojene će dokumente Vlada uputiti u skupštinski postupak, a naglašeno je kako je ostvarenje proračunskih sredstava bilo u skladu s Proračunom i Zakonom o izvršenju Proračuna za 2023. godinu.

Vlada je usvojila Zaključak o prihvaćanju Mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na Inicijativu dostavljenu od strane Skupštine HNŽ-a za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju u HNŽ-u. U Mišljenju je istaknuto kako postoji pravni temelj kao i stvarna potreba za donošenjem predmetnoga zakona, čijim bi usvajanjem bili uspostavljeni nediskriminatorni i transparentni postupci za dodjelu stambenih jedinica socijalnoga stanovanja pojedincima i obiteljima koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Vlada je usvojila Odluku o prihvaćanju Strategije za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe u FBiH 2022. – 2027. Svrhom toga dokumenta jest omogućavanje i olakšavanje učinkovitoga upravljanja društvenim procesima uz pomoć motiviranih i sposobnih državnih službenika koji nisu samo tehnički stručni i kompetentni, nego i posvećeni pružanju kvalitetnih usluga (državnim i drugim tijelima i ustanovama, građanima i gospodarstvu, svojim kolegama), etično se ponašaju i uopće služe kao pozitivan uzor u društvu.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a u 2024. godini za provedbu Projekta prilagodbe hotela Ero za smještaj županijskih tijela uprave. Kreditno zaduženje iznosi 15 milijuna KM, a istaknuto je kako će se dovršenjem prilagodbe toga hotela troškovi smanjiti za 2 milijuna KM na godišnjoj razini, što je dostatno za izmirivanje obveza po predmetnom kreditu.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Informaciju o Izvješću o provedbi Programa financijskoga konsolidiranja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića za treće tromjesečje 2023. godine te Informaciju o Izvješću o provedbi Programa financijskoga konsolidiranja i rekonstruiranja Opće bolnice Konjic za drugo i treće tromjesečje 2023. godine.

Usvojeno je i Izvješće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a o provedbi Preventivnoga programa na platformi za rano otkrivanje raka pluća i bronhija uz uporabu umjetne inteligencije. Istaknuto je kako je zaključen ugovor o nadgradnji radiološkoga informacijskog sustava, što podrazumijeva nadgradnju radiološkoga PACS i RIS sustava i ugradbu poslovne aplikacije za organiziranje i planiranje preventivnih programa za otkrivanje raka pluća i bronhija uz uporabu umjetne inteligencije. Ugovor je uspješno proveden te se opisana platforma koristi u svim ugovornim domovima zdravlja i bolnicama u Županiji.

Vlada je danas dala suglasnost ministru unutarnjih poslova za zaključenje ugovora između Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti SUM-a i MUP-a HNŽ-a o uporabi Sveučilišnoga bazena u svrhu održavanja tjelesne spremnosti pripadnika Postrojbe za potporu Uprave policije koji redovito obavljaju kondicijske pripreme.

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Program utroška sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu za Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a, u iznosu od 5.954.515,00 KM. Sredstva će biti raspoređena za potporu udrugama i zakladama za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i braniteljske populacije, a bit će izmireni i troškovi realizacije izdataka na osnovu Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, zdravstveno osiguranje, medicinsku prevenciju i rehabilitaciju. Također, ovom će odlukom biti osigurana sredstva i za pokrivanje dijela troškova nabave i izradbe ortopedskih pomagala i drugih pomagala, a izdvojena su sredstva i za financiranje projekata zapošljavanja i samozapošljavanja te subvencioniranja obveza plaćanja naknade za građevinsko zemljište i za jednokratne novčane pomoći.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Vlada je usvojila niz odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu u ukupnomu iznosu od 2.210.000,00 KM i to, između ostaloga, za: financiranje prijevoza učenika osnovnih škola u Županiji, organizacije i pojedince za uspjeh i izvanredne športske rezultate kao i za nacionalne udruge i organizatore nacionalnih manifestacija te za obnovu športske dvorane OŠ Bijelo polje.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskoga razvitka Županije, Vlada je dala suglasnost na Prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata i fotonaponskih elektrana, kao i objekata solarnih elektrana te za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije na lokacijama u Mostaru, Stocu, Prozor-Rami, Jablanici i Čitluku.

Vlada je, na prijedlog Županijskoga javnog pravobraniteljstva, prihvatila Odluku o pokretanju postupka za zaključivanje ugovora o izvansudskoj nagodbi i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima u iznosu od 1.500.000,00 KM. Tom su odlukom obuhvaćena potraživanja otprilike 250 tražitelja po zaprimljenim prijavama i zahtjevima koji se odnose na umirovljenja, bolesti tražitelja ili bolesti članova njihovih obitelji, kao i zaprimljene prijave prema kojima je uzeta u obzir pravomoćnost pravorijeka i duljina trajanja sudskoga postupka.

 

13-03-2024, 09:03

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Marijo Marić i ministar prometa i veza HNŽ-a Ivo Bevanda primili su, u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova, Tanju Marić, profesoricu Srednje turističko-ugostiteljske škole u Mostaru s učenicima 4. razreda te škole. Riječ je o radnomu sastanku u sklopu CIVITAS programa koji istražuje postojeće mjere javne politike i razvija rješenja koja predstavlja mjerodavnim ustanovama.

Sudionici sastanka razgovarali su o prijedlozima članova tima CIVITAS vezanima za pojedina pitanja koja se odnose na resore dvaju ministarstava, konkretno na polju javnoga prometa i sigurnosti prometa na cestama. Ministri Marić i Bevanda pružili su učenicima i njihovoj profesorici potrebne informacije, podržavši tako njihova nastojanja i pozdravivši njihovo poznavanje predmetne materije odnosno valjanu pripremljenost za službeni susret.

12-03-2024, 12:10

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač danas je, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći ravnateljima pet domova zdravlja u HNŽ-u. Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM.

- Današnja svečanost dodjele novih vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu i Stocu još je jedan od pokazatelja koliko županijska vlada ima sluha za potrebe našega zdravstvenog sustava. Od samoga preuzimanja dužnosti, zdravstvo smo postavili u sami vrh naših prioriteta i konkretnim primjerima posvjedočili kako smo spremni unaprijediti ukupan zdravstveni sustav. Svjesni smo kako medicinsko i nemedicinsko osoblje radi iznimno težak posao i zato zavrjeđuju naše poštovanje.  Podsjećam kako smo, a to je bio naš prvi potez koji smo napravili kao Vlada, u suradnji s našim socijalnim partnerima, potpisali Kolektivni ugovor kojim smo olakšali i poboljšali uvjete rada i života zdravstvenih djelatnika, time i zaustavili jednomjesečni štrajk zbog kojega su najviše trpjeli pacijenti. Kontinuirano podupiremo sve projekte iz zdravstvenoga sustava, a samo za projekte izgradnje Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar te obnove, dogradnje i opremanja i preostalih dvaju bolnica u Županiji, Vlada se kreditno zadužila s 45 milijuna KM – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako je današnji čin primopredaje suvremenih vozila za brzu liječničku intervenciju tek nastavak redovitih aktivnosti i najava nabave vozila i za druge domove zdravlja kroz tekuću godinu.

Govoreći o financiranju zdravstva u HNŽ-u, ministar Bevanda je istaknuo kako je u Proračunu HNŽ za 2024. osigurano 12 milijuna KM, od čega 8 milijuna za bolnice i 4 milijuna za domove zdravlja.

- Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našega nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnomu zdravstvenom sustavu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i bitno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom skrbi – dodao je dr. Bevanda te naglasio kako će Vlada HNŽ-a nastaviti s ovim projektom.

- Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojega se ne može. Želimo građanima naše županije omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je čimbenik koji je vrlo bitan u radu domova zdravlja - zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svojemu djelovanju.

Svečanomu činu uručenja ključeva vozila hitne pomoći, osim ravnatelja pet domova zdravlja, nazočili su i načelnici i gradonačelnici Čapljine, Čitluka, Konjica i Stoca te izaslanica gradonačelnika Grada Mostara, dok se u ime svih, u obraćanju novinarima, Vladi HNŽ-a na ovoj donaciji, kao i na ukupnomu odnosu prema zdravstvenom sustavu, s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu, zahvalio ravnatelj Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž.

U privitku su dostupni audiozapisi izjava predsjednice Marije Buhač, ministra dr. Milenka Bevande i ravnatelja dr. Kazimira Raguža.

08-03-2024, 07:41

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, upućuje čestitku svim majkama, bakama, suprugama, kćerima, u povodu 8. ožujka – Međunarodnoga dana žena.

S naglaskom na to da svakoga dana trebamo iskazivati poštovanje prema ženama, u obitelji, na radnomu mjestu, u svakodnevnomu životu, danas na poseban način treba pokazati zahvalnost za ulogu žene, za sve što čine za ukupan boljitak naših obitelji i naše društvene zajednice.

07-03-2024, 12:23

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač ovaj tjedan sudjeluje u radu Kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Bukureštu (Rumunjska), gdje je domaćinom skupa na kojemu sudjeluje više od 2000 izaslanika iz više od 40 zemalja, osim EPP-a, i rumunjska Nacionalno-liberalna stranka.

Program rada usmjeren je na pripreme i strategije za izbore za Europski parlament u lipnju, usvajanje manifesta EPP-a, kao i izbor glavnoga kandidata stranke. U sklopu Kongresa održan je i Okrugli stol na temu ''Lokalne i regionalne vlasti u potpori proširenju kao strateškomu ulaganju u mir, sigurnost, stabilnost i blagostanje u Europi''. Osim predsjednice Buhač i predstavnika radnih skupina za proširenje EU-a na prostor Zapadnoga Balkana, u radu Okrugloga stola sudjelovali su i predstavnici različnih razina vlasti Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Radom Okrugloga stola moderirao je zastupnik u Europskomu parlamentu Karlo Ressler, dok su uvodne i pozdravne govore održali predsjednik EPP-CoR grupe, predsjednik regije West Pomerania, predsjednik rumunjskoga Senata, predsjednik Nacionalne liberalne stranke, potpredsjednik EPP-a, potpredsjednik EPP Group i predsjedatelj izaslanstva Europskoga parlamenta u Parlamentarnomu odboru za pridruživanje EU-a i Moldavije, te moldavski predsjednik vlade.

Zahvalivši EPP skupini u Odboru regija, predsjednica Buhač je u izlaganju, kao jedna od sudionica rada Okrugloga stola, istaknula kako je Vlada HNŽ-a u potpunosti posvećena europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i kako će nastaviti pružati punu potporu aktivnostima usmjerenim provedbi nužnih reformi i ostvarivanja trajne stabilnosti, gospodarskoga blagostanja i integriranja BiH u veliku europsku obitelj.

- Ovo je put koji našu županiju i našu domovinu vodi u novo europsko poglavlje. Ponosna sam što služim tomu cilju – poručila je Buhač, progovorivši i o tomu mogu li lokalne ili regionalne vlasti pomoći u procesu ulaska BiH u EU.

- Iskreno očekujem otvaranje pristupnih pregovora i buduće članstvo naše zemlje u EU, što je nužno za boljitak cijele BiH. Vlada HNŽ-a tomu je cilju potpuno predana i želimo unaprijediti međuregionalnu suradnju. Također, aktivno sudjelujemo u svim procesima u sklopu mehanizma koordinacije gdje je vrijedno spomenuti pripremu Programa integriranja BiH. U novije vrijeme sudjelujemo i u procesu donošenja reformske agende vezane za novi Plan rasta za Zapadni Balkan, čime se želi ubrzati proces proširenja i rasta gospodarstva – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako kapaciteti postoje, ali i kako ih treba razvijati, osobito kada se govori o ljudskim potencijalima.

Čelnica Vlade HNŽ-a ovom je prigodom naglasila i važnost inicijativa između lokalnih uprava i europskoga partnera, osobito u područjima kao što su decentraliziranje ili promicanje dobroga upravljanja i transparentnosti.

- Proces proširenja moguće je ubrzati kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije. Vlada HNŽ-a razmjenjuje iskustva, osobito sa županijama u nama susjednoj članici EU-a Republici Hrvatskoj. Osim toga, aktivnom smo članicom Jadransko-jonske euroregije od njezina osnutka. Naravno da su razmjena mišljenja i iskustava više nego dobro došla pa i ovu konferenciju poimam kao dobru platformu za dijalog i stjecanje novih saznanja. Teme decentraliziranja, dobroga upravljanja i transparentnosti svakako su nam zanimljive, a prigoda je podsjetiti na to kako pripremamo otvaranje županijskoga Ureda za borbu protiv korupcije, što je proces u kojemu će nam značaja iskustva drugih lokalnih i regionalnih vlasti biti od iznimnoga značaja – zaključila je Buhač, ponovivši očekivanje kako će BiH uskoro dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.

27-04-2023, 10:58

Na dnevnom redu današnjega zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije je i Odluka o usvajanju Strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje od 2023. do 2028. godine, zajedno s pripadajućim Akcijskim planom. Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg za Fenu je izjavio kako je Vlada HNŽ-a, vođena idejom da mladi moraju imati svoj zajamčen prostor u društvenim gibanjima i stvarnu mogućnost utjecaja na procese, donijela Strategiju za mlade s nakanom otvaranja prostora mladim ljudima za razvijanje kreativnosti i slijeđenja ambicija na putu razvitka lokalne zajednice.

-Na izradi Strategije radili su relevantni pojedinci, stručnjaci iz različnih polja djelovanja, a u radnoj su skupini bili i predstavnici mladih osoba koji su dali snažan doprinos provedbi istraživanja, analizi rezultata i stvaranju teksta Strategije. Taj dokument utvrđuje probleme i potrebe mladih, razvija strateške smjerove djelovanja i ciljeve kako bismo unaprijedili položaj mladih i zadovoljili njihove potrebe. Sve je bazirano na ishodima provedenih istraživanja, komentirao je Herceg.

Pojasnio je kako su u Strategiji razrađeni programi za područja obrazovanja, kulture, zapošljavanja, stambene politike, socijalne i zdravstvene politike, potom područja slobodnoga vremena i mobilnosti, sigurnosti mladih i dr.

-Ova je Vlada višestruko posvjedočila svoju okrenutost pružanja potpore mladima u brojnim segmentima življenja, školovanja i rada. Ponosan sam na činjenicu da smo vlastitim sredstvima i, dijelom, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje te Službom za zapošljavanje HNŽ-a, u našem mandatu osigurali prvo radno iskustvo za više od 1000 mladih ljudi u zvanjima za koja su se školovali, dok smo u Proračunu za 2023. za tu namjenu planirali dodatnih 5 milijuna KM. Stipendiramo više od 3000 studenata, prvi smo pokrenuli programe potpore mladim znanstvenicima, obnavljamo i unaprjeđujemo školske zgrade, školske dvorane, podsjetio je prvi čovjek županijske vlade.

Strategijom su utvrđena četiri strateška cilja. Prvi je promovirati i unaprijediti programe zapošljavanja mladih i usmjeriti stambene politike za mlade. Drugi je unaprijediti uvjete za ostvarivanje prava mladih iz područja socijalne i zdravstvene skrbi. Treći je poboljšati aktivno i kreativno slobodno vrijeme i mobilnost mladih u sigurnomu okružju. Četvrti je promicati važnost odgojno-obrazovnoga sustava i kulturno-umjetničkoga aktivizma.

-Kakvoća Strategije ogleda se u njezinoj razradbi. Tako su za svaki navedeni cilj utvrđene mjere i aktivnosti koje izravno utječu na rješavanje problema i zadovoljavanje potreba mladih. Radom na ispunjavanju utvrđenih ciljeva, bit će stvoreni uvjeti za afirmiranje mladih, smanjen odlazak mladih iz zemlje, izgrađen konstruktivan i partnerski odnos s organizacijama koje okupljaju mladež, sve s ciljem postizanja više razine dobrobiti mladih ljudi u društvu. Sve to u konačnici će doprinijeti i gospodarskomu, kao i društvenomu razvitku Županije, poručio je Herceg.

https://fena.ba/article/1528678/herceg-predlozenom-strategijom-doprinosimo-rjesavanju-problema-i-zadovoljavanju-potreba-mladih

20-04-2023, 11:44

Potaknut istupom mostarskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji su, u sklopu Projekta Civitas, pozvali na zakonsko rješenje pitanja uvođenja psihologa u srednje škole na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg iskazuje javnu potporu tomu poticaju, pozdravljajući aktivno uključivanje mladih u sve društvene tijekove u zajednici.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije je u izjavi za Fenu podsjetio na činjenicu da je Vlada HNŽ-a, na samomu izmaku prošle godine, na svojoj 193. sjednici, usvojila Zaključak kojim je resorno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa zaduženo pokrenuti aktivnosti na angažiranju psihologa u školama.

''U stalnoj sam komunikaciji s resornim ministrom i ova je tema blizu provedbe odnosno očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih natječaja za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNŽ-a. Potrebna sredstva za financiranje troškova bruto plaća i naknada osigurali smo u Proračunu za tekuću godinu, kazao je Herceg, čvrsto se zauzimajući za realizaciju ovoga projekta, svjestan, kako ističe, stvarne potrebe uključivanja ove struke u rad naših škola.

Sagledavajući, kaže, užurbani ritam i sve izazove suvremenoga doba kojima smo izloženi, a koje na poseban način pogađaju i opterećuju mlade ljude, skrb za očuvanje mentalnoga zdravlja nije opcija nego nužnost i odgovornost za osiguranje stručne i odgovarajuće pomoći našoj djeci po ovomu pitanju leži na svima nama.

-Duboko svjesni toga, a želeći ići ukorak sa standardima visoko razvijenih europskih zemalja, mi u Vladi HNŽ-a prepoznali smo važnost ove teme i, evo, već nekoliko mjeseci radimo na njezinoj realizaciji, dodao je Herceg.

Poručujući kako se cijelo društvo mora uključiti u svojevrsno sazrijevanje i destigmatiziranje osoba koji su u potrebi za stručnom pomoći od strane psihologa, dodao je kako su pojave društvenih osuda nažalost još uvijek jako prisutne.

-Zbog toga i jest važno djeci i mladima omogućiti susret i razgovor sa stručnjakom u sredini koju poznaju i u kojoj se osjećaju sigurno, a škola svakako treba biti takvo mjesto, zaključuje čelni čovjek Vlade HNŽ-a.

Inače, Vlada HNŽ-a nastavlja sva pitanja s područja prosvjete stavljati u sami vrh svojih prioriteta, uporno podižući i radni i životni standard prosvjetnih djelatnika na cjelokupnomu prostoru HNŽ-a. Tako su, kazuje nam Herceg, u pripremi i novi kolektivni ugovori koji će našim prosvjetarima osigurati neke dodatne pogodnosti i još bolje radne uvjete, ali i zaslužene financijske naknade za njihov rad.'', izjavio je predsjednik Herceg.

https://www.fena.ba/article/1527754/herceg-uskoro-uvodimo-psihologe-u-skole-u-hercegovacko-neretvanskoj-zupaniji

 

23-01-2023, 14:31

Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg natječaja za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanske županije u akademskoj 2022./2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.  

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristiti pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 maraka, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 maraka.

- Time su Ministarstvo i Vlada HNŽ-a nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja - podvukao je ministar Hadžović. 

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a, Ministarstvo je uz suglasnost županijske vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

- Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinanciranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekt u HNŽ-u realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali potporu mladim znanstvenicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i znanstvenih radova - naglasio je ministar Hadžović.

Javni poziv za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a, kao i protekle godine obuhvaćao je pet programa, a pravo na sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta. Pravo na sufinanciranje znanstveno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u sklopu izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5 doktoranata, pravo na sufinanciranje troškova odbrane doktorske disertacije 12 doktoranata, pravo na sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i potporu izdavanju novije znanstvene i stručne literature, te sveučilišnih udžbenika dobio je 21 doktorant.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa ovim je putem svim dobitnicima stipendija, subvencija i znanstvenicima zaželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljnjem radu, studiranju i usavršavanju.

Ujedno se zahvalio ministru financija u Vladi HNŽ-a Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom što su podržali ovakve aktivnosti.

Kako je ranije istaknuto iz Vlade HNŽ-a, odgoj i obrazovanje Vlada je postavila kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu.

- Sve to na tragu je širega plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima, uz nezaobilazan rast i razvitak kroz osiguranje stalnoga poboljšanja općega standarda i života i obrazovanja i rada - naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, povodom odluke o dodjeli stipendija i subvencija.

Posebno je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade kojom su povećane studentske stipendije, čime je obuhvaćeno više od 3.000 studenata s prostora HNŽ-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja.

- Na to imamo pravo biti ponosni - konstatirao je Herceg, napominjući kako ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju te kako je već neko vrijeme poticao na donošenje ovakve odluke, koju su prihvatile i kolege zastupnici i ministri, odnosno čelnici županijskih resora.  

Podsjetio je da su prvi u Županiji pokrenuli programe potpore mladim znanstvenicima, a da je već poznato kako na 'leđima' ove županije počivaju najveća novčana izdvajanja za niz središnjih nacionalnih, sveučilišnih, zdravstvenih, kulturnih, prosvjetnih, medijskih, sportskih i drugih institucija.

Po njegovim riječima, samo lani za potporu mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a izdvojeno je pola milijuna maraka.

- Pomogli smo i sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinanciranje znanstveno-istraživačkoga rada u sklopu izradbe disertacije, sufinanciranje troškova obrane disertacije, sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama, itd. - podsjetio je predsjednik Herceg.

Ocijenio je da Vlada HNŽ-a stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost, podsjećajući na potpore školarcima, studentima, vježbenicima, pa na koncu i mladim znanstvenicima, članovima akademske zajednice.

Naime, ove školske godine osigurali su besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNŽ-u, njih više od 16.800 u svih devet razreda osnovnoškolskoga sustava. 

Također kontinuirano provode programe primanja vježbenika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo i, po riječima predsjednika Hercega, dosad je za više od 1.000 osoba u županijskim tijelima HNŽ-a osigurana mogućnost stjecanja jednogodišnjeg staža.

Pored toga, Vlada je osigurala jednokratnu potporu nezaposlenima s evidencije Službe za zapošljavanje, kao i za 5.500 zaposlenih korisnika županijskoga proračuna.

Na koncu, udvostručila je i novčanu potporu majkama-rodiljama, produljivši je s ranijih šest na punih dvanaest mjeseci. 

https://fena.ba/article/1302956/program-stipendiranja-vlade-hnz-a-premasio-3-000-studenata-video

 

22-12-2022, 11:24

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije danas raspravlja o Vladinim izmjenama i dopunama Proračuna za tekuću te o Nacrtu Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu. Također, na dnevnom redu su Izmjene i dopune financijskoga plana Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, kao i Prijedlog odluke o kreditnomu zaduženju Županije za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ-u.

Tim povodom dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za Fenu podsjetio je na činjenicu da njegova vlada uspijeva sve ove godine održati pozitivnu praksu usvajanja svih važnih financijskih dokumenata za sljedeću godinu prije isteka tekuće, što omogućuje stabilno i sigurno financijsko funkcioniranje cijeloga društva već s početkom kalendarske godine.

- Izgradili smo stabilnu i sigurnu županiju. Riznica nije puna, ali nije ni prazna. Proračun i dalje skrbi za sve socijalne aspekte života, ali ima i snažnu razvojnu dimenziju, a kako o od skupštinskih zastupnika očekujem potporu po svim današnjim točkama, tako i suglasnost za zaduženje kod Razvojne banke od 15 milijuna KM za dovršetak vitalnih projekata izgradnje i opremanja nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar i niza odjela dvaju preostalih bolnica u HNŽ-u, u Mostaru i Konjicu, proračun za sljedeću godinu u konačnici će nadmašiti Proračun HNŽ-a za 2022. – komentirao je Herceg, istaknuvši kako su pred Skupštinom Izmjene i dopune Proračuna u iznosu od 325.500.000 KM.

- Tim je dokumentom Vlada potvrdila odgovornost u radu i racionalnost u upravljanju javnim financijama. Njime pravimo još snažniji iskorak, dajemo punu potporu jedinicama lokalne samouprave za njihove ideje usmjerene razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima, ali i na svim drugim poljima. Njime potičemo gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, povećavamo primanja svih proračunskih korisnika. Primjerice, osim svih zakonom utvrđenih obveza, predvidjeli smo i šest milijuna KM na ime dodatne potpore proračunskim korisnicima, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Potaknuti spomenutom krizom, predvidjeli smo i dodatnih tri milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u Županiji – ističe premijer HNŽ-a.

Pojasnio je kako je, rebalansom Financijskoga plana ZZO-a, predviđeno i dodatnih 13 milijuna KM za zdravstvene ustanove, te je i ovom prigodom javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNŽ-u da ih tih sredstava, ukupno 16 milijuna KM, omoguće isplatu potpore i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

- Ovo treba jasno iskomunicirati. Županija nije osnivač tih ustanova, a kontinuirano iznalazi načine osiguranja dodatne financijske potpore i bolnicama i domovima zdravlja. U ovih 16 milijuna, koji su dodatni plus na sve što je za zdravstvo izdvojeno u 2022. godini, ima dostatno prostora i za potporu zdravstvenim djelatnicima, gdje mislim na onaj iznos od 1.080 KM po korisniku, ali i za podmirenje niza drugih obveza i tekućih troškova – precizirao je Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ-a podsjetio je kako su prošloga tjedna izmirili gotovo tri milijuna KM na ime nabave udžbenika za sve osnovnoškolce, od čega su u potpunosti rasteretili sve općine i gradove. Nastavljaju i s potporom za znanstvenike, potom za projekte dvaju sveučilišta, ustrajavaju u stipendiranju i subvencioniranju više od 2.500 studenata, a i ove će godine u županijska tijela i ustanove primiti značajan broj vježbenika koji će tako steći svoja prva radna iskustva.

- U ovim izmjenama i dopunama planirali smo sredstva kojima kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju temeljem Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Nastavljamo skrbiti za branitelje i potvrđujemo spremnost da svima njima, poglavito poduzetnicima iz te populacije, osiguramo potporu za njihove razvojno-poduzetničke projekte. Uspjeli smo riješiti pitanje osiguranja naših vjerskih službenika, pomažemo obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata. Značajna sredstva planiramo za rekonstrukciju i investicijsko održavanje pravosudnih, policijskih i zdravstvenih te školskih i športskih objekata i infrastrukture. Kroz projekt energetske učinkovitosti, obnovili smo na desetine objekata i sve smo bliže cilju, a to je obnova svih javnih objekata u HNŽ-u – dodao je predsjednik Vlade, dotaknuvši se i naslijeđenih obveza po pravomoćnim sudskim rješenjima i izvansudskim nagodbama.

- Te obveze sustavno izmirujemo po dinamici koja je dogovorena s našim socijalnim partnerima, a ova vlada nije generirala stvaranje niti jedne nove presude po osnovama bilo koje povrjede radničkih prava. Ponosan sam na izvrsne odnose sa sindikalnim organizacijama korisnika županijskoga proračuna. Sa svima imamo sklopljene nove kolektivne ugovore, s nizom novih i značajno unaprijeđenih radničkih prava – komentirao je Herceg poručivši kako Vlada u cijelosti ispunjava sve obveze preuzete tim kolektivnim ugovorima, potpuno opredijeljena uspješno odgovoriti krizama i, povrh svega, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih osoba.

- Na koncu, vezano za Nacrt Proračuna za 2023., po svojemu ukupnom iznosu i strukturi, na tragu je Vladina obećanja s početka mandata. Mi vodimo odgovornu politiku i poduzimamo mjere koje funkcioniranje Županije usklađuju s realnim mogućnostima i potrebama, odnosno koje su zaustavile raniju praksu proračunskoga deficita te doprinijele konsolidiranju stanja na polju županijskih javnih financija. K tomu, proračun su učinile razvojnim, sačuvavši i unaprijedivši i njegovu socijalnu dimenziju. Pred zastupnicima je danas uravnotežen proračun koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva proračunskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Proračuna u 2022. godini – dodaje Herceg, uz napomenu kako Nacrt donose u vrijeme kada smo suočeni s vrlo ozbiljnom gospodarskom krizom koja se ogleda u evidentnim poskupljenjima životnih namirnica i drugih proizvoda.

- No, unatoč tomu, uvjeren sam kako je planiran realno i kako ćemo zadržati stabilnost javnih financija i u godini koja je pred nama. Uz to, u ovomu smo dokumentu zadržali postojeću razinu prava, a u skladu s projekcijom rasta prihoda osnažili smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i potpore. Uvjeren sam kako će zastupnici danas konstruktivno raspravljati o predloženim dokumentima, kako ćemo ih zajednički unaprijediti i osigurati njihova usvajanja do kraja godine čime ćemo osigurati i realizaciju obveza koje su vezane za usvajanje, prije svega, Rebalansa proračuna za 2022. – zaključio je Herceg, poručivši kako od zastupnika očekuje prepoznavanje važnosti ovako utvrđenoga Prijedloga Izmjena i dopuna Proračuna za 2022. i Nacrta proračuna za 2023. i kako će oba dokumenta dobiti punu potporu kako bi Vlada uspjela odgovoriti izazovima i zadaćama koje su pred njom i svima nama. 

https://fena.ba/article/1299361/herceg-od-skupstinskih-zastupnika-danas-ocekujem-punu-potporu-vitalnim-dokumentima-za-stabilan-razvojni-put-hnz-a

24-11-2022, 10:08

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera Kantonu Sarajevu nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražile sve ostale županije u FBiH, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijemu položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

- Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih županija konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedna županija, osim one privilegirane, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice - poručio je predsjednik Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNŽ izgubio gotovo jedan i pol godišnji proračun.

- To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših proračunskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i šport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem žurnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sustava odnosno bivše države - zaključio je predsjednik Herceg.