DR. SC. NEVENKO HERCEG: PODRŽAT ĆEMO KONSTITUTIVNOST SRBA U HNK
02-06-2021, 9:47

Intervju dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Top Portalu:

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dr.sc Nevenko Herceg najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade HNK naći pitanje konstitutivnosti Srba u ovom kantonu.

Vlada će dati svoje mišljenje na izmjene Ustava HNK kada je u pitanju konstitutivnost, jer Srbi u HNK po važećem Ustavu nisu konstitutivan narod. Pitali smo Hercega da li će ovo pitanje biti usvojeno, te što će konkretno promijeniti kada je u pitanju položaj srpskog naroda.

Poslanici HDZ-a u Skupštini HNK zatražili su mišljenje Vlade HNK o izmjenama Ustava HNK kojim bi konačno usvojili amandmane koji bi osigurali konstitutivnost Srba u ovom kantonu. Kada će se to naći na dnevnom redu Vlade i što će Vlada tačno predložiti?

Činjenica je kako je u Skupštini našeg kantona Klub HDZ-a BiH pokrenuo ovo pitanje kako bismo, uz još nekoliko otvorenih pitanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, napokon riješili i formalnu konstitutivnost srpskoga naroda. Inicijativa je stigla na Vladu. Cijeneći ozbiljnost ovog pitanja, odmah sam je uvrstio u dnevni red i naći će se već na sutrašnjoj, redovnoj 149. sjednici Vlade.

Je li na Vladi ranije razgovarano o ovom pitanju i hoće li ono biti usvojeno?

Bilo bi neodgovorno prejudicirati promišljanja svih ministara i konačno stajalište Vlade. Međutim, ono što mogu sa sigurnošću kazati jest kako ću ja i ministri iz reda HDZ-a BiH nedvosmisleno podržati ovu inicijativu odnosno pozitivno se izjasniti u samoj raspravi. Nadam se kako će i druge kolege jednako reagovati odnosno podržati Inicijativu.

Što će konkretno usvajanje konstitutivnosti donijeti Srbima u HNK?

Usvajanjem ove inicijative i ”de iure” ćemo potvrditi ono što je već odavno činjenica u HNK. Naime, želim podsjetiti kako, kada je Vlada HNK u pitanju, redovno odnosno u svim sazivima pa tako u ovom imamo predstavnika srpskoga naroda u ministarskom sastavu. Opredijeljenost ove vlade da bude Vlada svih naroda i svakog građanina na konkretnim smo primjerima u više navrata i dokazali. Naše redovne podrške i prema pripadnicima srpskoga naroda svjedoče o tome. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNK zapravo želimo još jednom poručiti kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zagarantuju kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njenom prostoru. Na tome tragu, očekujemo i da se otvorena pitanja kada je u pitanju hrvatski narod, a tu posebno mislim na izborni zakon i legitimno zastupanje, konačno razriješe u skladu s evropskim uzusima i principima, jer jedino tako možemo zamišljati BiH kao savremenu evropsku državu.
 
Postoji bojazan da će ta konstitutivnost ostati samo mrtvo slovo na papiru. Hoće li se poduzeti nešto da se situacija promjeni? Podaci koje je početkom ove godine iznijela institucija Ombudsmena BiH govore da je u ministarstvima i Vladi HNK zaposleno svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi. Hoćete li  to promijeniti?

Na svima nama je, na svim nivoima vlasti, da ovo što ste kazali svojim djelima demantujemo. Pitanje zastupljenosti manje brojnoga naroda, ne samo u našem kantonu,  nego u svim kantonima, entitetima pa i na državnom nivou, nije riješeno u skladu s principima za koje se zalažemo. Želim kazati kako i u mom kabinetu rade pripadnici svih naroda.
 
Kako komentirate činjenicu da u Vladi HNK srpsku ”kvotu” popunjava ministar iz SDA? Je li taj ministar u proteklih šest godina radio u interesu srpskog naroda?

Zalažem se da se na svim nivoima vlasti poštuje izborni legitimitet i nacionalno zastupanje svih naroda. Ono što je činjenica, ministri u Vladi imaju obavezu i odgovornost raditi u interesu svih građana našeg kantona i ja odgovorno tvrdim da to tako i funkcionira. U konkretnom slučaju, kolega ministar, pored tih postulata ima izražen senzibilitet i prema zajednici iz koje dolazi. Na kraju, ostaje činjenica kako ova inicijativa rješava samo nekoliko pitanja sadržanih u našem Ustavu te koristim priliku istaći kako smatram da Ustav HNK mora doživjeti cjelovite i korjenite izmjene kojima će biti riješene sve anomalije koje su sadržane u važećem dokumentu.