DR. SC. NEVENKO HERCEG: PODRŽAT ĆEMO KONSTITUTIVNOST SRBA U HNŽ
02-06-2021, 9:47

Intervju dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Top Portalu:

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) dr. sc. Nevenko Herceg najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade HNŽ naći pitanje konstitutivnosti Srba u ovoj županiji.

Vlada će dati svoje mišljenje na izmjene Ustava HNŽ kada je u pitanju konstitutivnost, jer Srbi u HNŽ po važećem Ustavu nisu konstitutivan narod. Pitali smo Hercega hoće li ovo pitanje biti usvojeno, te što će konkretno promijeniti kada je u pitanju položaj srpskog naroda.

Zastupnici HDZ-a u Skupštini HNŽ zatražili su mišljenje Vlade HNŽ o izmjenama Ustava HNŽ kojim bi konačno usvojili amandmane koji bi osigurali konstitutivnost Srba u ovoj županiji. Kada će se to naći na dnevnom redu Vlade i što će Vlada točno predložiti?

Činjenica je kako je u Skupštini naše županije Klub HDZ-a BiH pokrenuo ovo pitanje kako bismo, uz još nekoliko otvorenih pitanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, napokon riješili i formalnu konstitutivnost srpskoga naroda. Inicijativa je stigla na Vladu. Cijeneći ozbiljnost ovoga pitanja, odmah sam je uvrstio u dnevni red i naći će se već na sutrašnjoj, redovitoj 149. sjednici Vlade.

Je li na Vladi ranije razgovarano o ovom pitanju i hoće li ono biti usvojeno?

Bilo bi neodgovorno prejudicirati promišljanja svih ministara i konačno stajalište Vlade. Međutim, ono što mogu sa sigurnošću kazati jest kako ću ja i ministri iz reda HDZ-a BiH nedvosmisleno podržati ovu inicijativu odnosno pozitivno se izjasniti u samoj raspravi. Nadam se kako će i druge kolege jednako reagirati odnosno podržati inicijativu.

Što će konkretno usvajanje konstitutivnosti donijeti Srbima u HNŽ?

Usvajanjem ove inicijative i ”de iure” ćemo potvrditi ono što je već odavno činjenica u HNŽ. Naime, želim podsjetiti kako, kada je Vlada HNŽ u pitanju, redovito odnosno u svim sazivima pa tako u ovom imamo predstavnika srpskoga naroda u ministarskom sastavu. Opredijeljenost ove vlade da bude Vlada svih naroda i svakog građanina na konkretnim smo primjerima u više navrata i dokazali. Naše redovite potpore i prema pripadnicima srpskoga naroda svjedoče o tomu. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ zapravo želimo još jednom poručiti kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njenom prostoru. Na tome tragu, očekujemo i da se otvorena pitanja kada je u pitanju hrvatski narod, a tu posebno mislim na izborni zakon i legitimno zastupanje, konačno razriješe sukladno europskim uzusima i principima, jer jedino tako možemo zamišljati BiH kao suvremenu europsku državu.

Postoji bojazan da će ta konstitutivnost ostati samo mrtvo slovo na papiru. Hoće li se poduzeti nešto da se situacija promjeni? Podaci koje je početkom ove godine iznijela institucija Ombudsmena BiH govore da je u ministarstvima i Vladi HNŽ uposleno svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi. Hoćete li  to promijeniti?

Na svima nama je, na svim razinama vlasti, da ovo što ste kazali svojim djelima demantiramo. Pitanje zastupljenosti manje brojnoga naroda, ne samo u našoj županiji,  nego u svim županijama, entitetima pa i na državnoj razini, nije riješeno sukladno principima za koje se zalažemo. Želim kazati kako i u mom uredu rade pripadnici svih naroda.

Kako komentirate činjenicu da u Vladi HNŽ srpsku ”kvotu” popunjava ministar iz SDA? Je li taj ministar u proteklih šest godina radio u interesu srpskog naroda?

Zalažem se da se na svim razinama vlasti poštuje izborni legitimitet i nacionalno zastupanje svih naroda. Ono što je činjenica, ministri u Vladi imaju obvezu i odgovornost raditi u interesu svih građana naše županije i ja odgovorno tvrdim da to tako i funkcionira. U konkretnom slučaju, kolega ministar, pored tih postulata ima izražen senzibilitet i prema zajednici iz koje dolazi. Na koncu, ostaje činjenica kako ova inicijativa rješava samo nekoliko pitanja sadržanih u našem Ustavu te koristim prigodu istaći kako smatram da Ustav HNŽ mora doživjeti cjelovite i korjenite izmjene kojima će biti riješene sve anomalije koje su sadržane u važećem dokumentu.