HERCEG I OPSENICA S VODITELJICOM COVID BOLNICE
28-12-2021, 14:04

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su se susreli s doc. dr. sc. Svjetlanom Grgić, voditeljicom Covid bolnice SKB Mostar.

Premijer Herceg i ministar Opsenica zahvalili su svim zaposlenicima Covid bolnice na nesebičnim naporima koje već dvije godine ulažu u borbi s pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet.

Naglasili su kako resorno Ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih zaposlenika, te preuzimaju aktivnosti usmjerene na poboljšanje uslova za rad u zdravstvu. U tom kontekstu istaknuli su izdvajanje značajnih budžetskih sredstava za bolnice i domove zdravlja u HNK. Također, podsjetili su kako je kroz rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvojeno 4 miliona KM koji će biti transferirani bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNK za liječenje COVID oboljelih pacijenata.

Dr. Grgić je istaknula kako je u COVID bolnici trenutno smješteno 89 bolesnika od kojih je 5 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Naglasila je kako je dobna struktura hospitaliziranih izmijenjena u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani su bolesnici bili uglavnom starije životne dobi, dok su ove godine to bolesnici srednje životne dobi. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom kako je, zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja i savremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u Bosni i Hercegovini.

Također, rekla je kako imunizacija nije na zadovoljavajućem nivou, te ponovo pozivala građane da se, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanja minimalne distance od 2 metra, vakcinišu kako bi zaštitili sebe i druge.

Na kraju sastanka, srdačno se zahvalila premijeru Hercegu, ministru Opsenici  i Vladi HNK na podršci koju pružaju djelovanju COVID bolnice.