HERCEG I OPSENICA S VODITELJICOM COVID BOLNICE
28-12-2021, 14:04

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije danas su se susreli s doc. dr. sc. Svjetlanom Grgić, voditeljicom Covid bolnice SKB Mostar.

Predsjednik Herceg i ministar Opsenica zahvalili su svim djelatnicima Covid bolnice na nesebičnim naporima koje već dvije godine ulažu u borbi s pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet.

Naglasili su kako resorno Ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih djelatnika, te poduzimaju aktivnosti usmjerene na poboljšanje uvjeta za rad u zdravstvu. U tom kontekstu istaknuli su izdvajanje značajnih proračunskih sredstava za bolnice i domove zdravlja u HNŽ. Također, podsjetili su kako je kroz rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvojeno 4 milijuna KM koji će biti transferirani bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNŽ za liječenje COVID oboljelih pacijenata.

Dr. Grgić je istaknula kako je u COVID bolnici trenutno smješteno 89 bolesnika od kojih je 5 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Naglasila je kako je dobna struktura hospitaliziranih izmijenjena u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani su bolesnici bili uglavnom starije životne dobi, dok su ove godine to bolesnici srednje životne dobi. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom kako je, zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja i suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u Bosni i Hercegovini.

Također, kazala je kako imunizacija nije na zadovoljavajućoj razini, te iznova pozivala građane da se, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanja minimalne distance od 2 metra, cijepe kako bi zaštitili sebe i druge.

Na kraju sastanka, srdačno se zahvalila predsjedniku Hercegu, ministru Opsenici  i Vladi HNŽ na potpori koju pružaju djelovanju COVID bolnice.