HERCEG: ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA JEDAN JE OD NAJVAŽNIJIH CILJEVA STRATEGIJE RAZVOJA HNK
26-05-2022, 13:44

 ''Potencijal Mostara i HNK, pa i cijele BiH je zaista izniman, ali traži još veću ozbiljnost i poduzetnost u ponašanju i radu svih odgovornih u turističkomu sektoru, na svim nivoima.  Turizam se ne ''događa'' tek tako, pukim slučajem, sam od sebe. Bog nam je podario blagodati i rijetko viđene prirodne i svake druge ljepote. Ali, ono što ćemo plasirati svijetu i način na koji ćemo postati globalno vidljiviji, na nama je samima, na našemu radu, na razmjeni iskustava i stvaranju novih vrijednosti, nove ponude i njihova jasno koordinisanog plasmana na tržište. Ukoliko svi zajedno budemo na tom tragu – očekivani rezultat zasigurno neće izostati!'', rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona na danas održanoj Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoliša.

U svom obraćanju, premijer Herceg zahvalio je svim članovima Organizacijskog odbora koji su omogućili uvid u još nepredstavljene, pa i neotkrivene bisere, atraktivne i snažne turističke potencijale koji čekaju na procvat, onaj procvat koji će polučiti novi turistički zamah i našeg grada i našeg kantona.

''No, prije svega, od srca i sa neskrivenom radošću čestitam današnje potpisivanje dokumenta kojim je osvjedočeno prijateljstvo Mostara i Osijeka podignuto na nivo bratskih odnosa. Osobite riječi zahvale upućujem županu Ivanu Anušiću i našim prijateljima iz Osječko-baranjske županije koji su, u nebrojeno navrata, posvjedočili svoju iskrenu emociju prema Mostaru i HNK, premošćujući administrativno-tehničke barijere među nama.
Dragi Osječani, ali ništa manje i naši prijatelji Zadrani i Solinjani, hvala Vam na tome!'', rekao je premijer Herceg.

Također je istaknuo  kako je Vlada HNK pouzdan  i predan partner turističkom sektoru, te kako kontinuirano pruža snažan poticaj razvoju turizma kao strateške privredne grane u našem kantonu.

''Održivi razvoj turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najvažnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integrisanoj Strategiji razvoja HNK za period 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnog razvoja za isti period.
Naša je misija ojačati proces kojim ćemo Kanton pretvoriti u još privlačniju i privredno konkurentniju regiju uravnoteženog i održivog razvoja, privlačne prirodne i kulturne baštine i visoke kvalitete života.
One koji kontinuirano prate rad Vlade HNK, naše stalno pružanje maksimalne moguće podrške projektima koji razvijaju turizam, naše davanje vjetra u jedra projektima koji podižu nivo svijesti o potrebi još jačega i još organiziranijega promovisanja naše prekrasne sredine te naš neumoran rad na jakom pozicioniranju ovoga podneblja na evropskoj i svjetskoj turističkoj mapi, njih neće čuditi to što smo zdušno podržali i ovu ideju koja je potekla od četiri mostarska udruženja odnosno iz nevladina sektora, što me posebno raduje'', zaključio je premijer Herceg naglasivši kako ne dvoji da će današnja Konferencija ispuniti postavljena očekivanja, te kako će se pronaći najbolja rješenja za aktiviranje i održivi razvoj turističkih potencijala Mostara i cijeloga našeg kantona.

Inače, jedan od glavnih ciljeva održavanja Konferencije  je da Mostar predstavi neotkrivene prirodne ljepote, pomalo zaboravljenu bogatu kulturnu baštinu, historijska i arheološka nalazišta te raznolikost gastro i eno ponude. Među dugoročnim ciljevima Konferencije je uspostaviti stalni dijalog za razmjenu informacija i ideja koji će poslužiti kreatorima i donositeljima odluka kao vodič za razvoj i primjenu. U okviru Konferencije održana je i panel diskusija o temi ''Neiskorišteni turistički potencijali - mogućnosti i realizacija''.