HERCEG: ODRŽIVI RAZVITAK TURIZMA JEDAN JE OD NAJBITNIJIH CILJEVA STRATEGIJE RAZVITKA HNŽ
26-05-2022, 13:44

 ''Potencijal Mostara i HNŽ-a, pa i cijele BiH je zaista izniman, ali traži još veću ozbiljnost i poduzetnost u ponašanju i radu svih odgovornih u turističkomu sektoru, na svim razinama.  Turizam se ne ''događa'' tek tako, pukim slučajem, sam od sebe. Bog nam je podario blagodati i rijetko viđene prirodne i svake druge ljepote. Ali, ono što ćemo plasirati svijetu i način na koji ćemo postati globalno vidljiviji, na nama je samima, na našemu radu, na razmjeni iskustava i stvaranju novih vrijednosti, nove ponude i njihova jasno koordiniranog plasmana na tržište. Ukoliko svi zajedno budemo na tomu tragu – očekivani rezultat zasigurno neće izostati!'', kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na danas održanoj Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoliša.

U svom obraćanju, predsjednik Herceg zahvalio je svim članovima Organizacijskoga odbora koji su omogućili uvid u još nepredstavljene, pa i neotkrivene bisere, atraktivne i snažne turističke potencijale koji čekaju na procvat, onaj procvat koji će polučiti novi turistički zamah i našega grada i naše županije.

''No, prije svega, od srca i s neskrivenom radošću čestitam današnje potpisivanje dokumenta kojim je osvjedočeno prijateljstvo Mostara i Osijeka podignuto na razinu bratskih odnosa. Osobite riječi zahvale upućujem županu Ivanu Anušiću i našim prijateljima iz Osječko-baranjske županije koji su, u nebrojeno navrata, posvjedočili svoju iskrenu emociju prema Mostaru i HNŽ-u, premošćujući administrativno-tehničke barijere među nama.
Dragi Osječani, ali ništa manje i naši prijatelji Zadrani i Solinjani, hvala Vam na tomu!'', kazao je predsjednik Herceg.

Također je istaknuo  kako je Vlada HNŽ pouzdan  i predan partner turističkom sektoru, te kako kontinuirano pruža snažan poticaj razvitku turizma kao strateške gospodarske grane u našoj županiji.

''Održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najbitnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnoga razvitka za isto razdoblje.
Naša je misija osnažiti proces kojim ćemo Županiju pretvoriti u još privlačniju i gospodarski konkurentniju regiju uravnoteženog i održivog razvitka, privlačne prirodne i kulturne baštine i visoke kvalitete života.
One koji kontinuirano prate rad Vlade HNŽ, naše stalno pružanje maksimalne moguće potpore projektima koji razvijaju turizam, naše davanje vjetra u jedra projektima koji podižu razinu svijesti o nužnosti još snažnijega i još organiziranijega promoviranja naše prekrasne sredine te naš neumoran rad na snažnomu pozicioniranju ovoga podneblja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, njih neće čuditi to što smo zdušno podržali i ovu ideju koja je potekla od četiri mostarske udruge odnosno iz nevladina sektora, što me posebno raduje'', zaključio je predsjednik Herceg naglasivši kako ne dvoji da će današnja Konferencija ispuniti postavljena očekivanja, te kako će se pronaći najbolja rješenja za aktiviranje i održivi razvitak turističkih potencijala Mostara i cijele naše županije.

Inače, jedan od glavnih ciljeva održavanja Konferencije  je da Mostar predstavi neotkrivene prirodne ljepote, pomalo zaboravljenu bogatu kulturnu baštinu, povijesna i arheološka nalazišta te raznolikost gastro i eno ponude. Među dugoročnim ciljevima Konferencije je uspostaviti stalni dijalog za razmjenu informacija i ideja koji će poslužiti kreatorima i donositeljima odluka kao vodič za razvoj i primjenu. U sklopu Konferencije održana je i panel diskusija o temi ''Neiskorišteni turistički potencijali - mogućnosti i realizacija''.